Vogel- en Natuurwacht tegen uitbreiding vliegveld Lelystad

Algemeen

LELYSTAD - De Vogel- en Natuurwacht Zuid-Flevoland vindt het buitengewoon onverstandig een grote luchthaven bij Lelystad te positioneren vanwege de vele vogelrijke gebieden in de nabije omgeving. Effectieve maatregelen om het gevaar van vogelaanvaringen voor de vliegveiligheid uit te sluiten zijn volgens de organisatie niet mogelijk.


Luchthaven Lelystad moet uitgroeien naar 45.000 vliegbewegingen om de groei van Schiphol op te vangen. De bedoeling is dat het veld wordt gebruikt voor voor vakantievluchten en binnenlandse vluchten. Lokale overheden verwachten veel economisch voordeel bij de uitbreiding.
De Vogel- en Natuurwacht heeft gekeken naar de risico’s en ook naar het onderzoek wat daar al over is uitgevoerd. “Het onderzoek dat is uitgevoerd naar de risico’s van botsingen met vogels is beneden de maat”, aldus de organisatie. “Het is gebaseerd op verouderde en onvolledige gegevens. Bovendien zwijgt het ontwerp-luchthavenbesluit over de te verwachten maatregelen ter beperking van de vogelpopulaties in de omgeving van de luchthaven.”
De Vogel- en Natuurwacht Zuid-Flevoland heeft in een zienswijze op het ontwerpbesluit daarom verzocht om af te zien van de uitbreiding of tenminste het besluit opnieuw te bezien nadat eerst een gedegen onderzoek is uitgevoerd naar het risico van vogelaanvaringen en nadat de noodzakelijke maatregelen om die te voorkomen, alsmede de gevolgen ervan voor de natuur in kaart zijn gebracht.
De Vogelwacht staat niet alleen in haar kritiek. Er zijn bijna duizend zienswijzes binnengekomen, waaronder die van Vogelbescherming Nederland.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto