Afbeelding
Almere DEZE WEEK

‘Je brengt geen cultuur in een stad met één hectare cultuur’Stefan Damman maakt opnieuw kunstwerk voor stat

Algemeen

MUZIEKWIJK – Sinds vorige week zit er op de nieuwe pui van de voormalig fietsenzaak onder NS-station Muziekwijk een tweede kunstwerk van de Almeerse schilder Stefan Damman.


Met dank aan stichting Cultuur Spoor Nieuwland (CSNL), de beheerder van het Kunstlokaal dat eveneens in het treinstation gevestigd is, mocht Damman opnieuw aan de slag. Kunstlokaal-coördinator Mariena Wiersema: “Twee jaar geleden moest er een nieuwe pui in die winkel tegenover het Kunstlokaal. Het leek ons een leuk idee om daar wat moois van te maken, dus is Stefan aan de slag gegaan. Hij maakte toen het schilderij ‘Adios Nonino’. Nu heeft hij een tweede schilderij gemaakt.”
In februari werd de pui door een brand verwoest, dat later op dezelfde plek herplaatst werd. Voor de glazen pui van de leegstaande ruimte ernaast heeft Damman nu een nieuw schilderij gemaakt. “Hiervoor heb ik voortgeborduurd op het oude werk”, licht Stefan Damman toe. “Ik wilde niet iets heel anders maken, dan krijg je zo’n kakofonie aan kleuren. De golfbeweging en lijnvoering uit het eerste werk loopt door in het tweede werk en ‘explodeert’, wordt woester. Met op de achtergrond een skyline van een stad, wil ik de boodschap uitdragen dat er in Almere veel te weinig aandacht besteed wordt aan kunst en cultuur. Het gebeurt nog te weinig dat kunstenaars in Almere naar buiten treden en zich losmaken van subsidies en hulp van de gemeente. Kunst en cultuur in Almere komt niet van een hectare cultuur, maar uit de kunstenaars zelf. Daarnaast is het ook een roep naar de gemeente: als je denkt dat je cultuur brengt in een stad met één hectare cultuur, sla je de plank volledig mis. Ze moeten zich realiseren dat kunstenaars de smaakmakers zijn van een stad. Door muziek, theater en kunst gaat een stad leven. Mijn oproep met dit kunstwerk is eigenlijk: draag kunst en cultuur een warm hart toe.”
Het Kunstlokaal aan het Strawinskypad 100 is naast expositieruimte een plek waar dagelijks creatieve workshops gehouden worden. CSNL wil hiermee het station aantrekkelijker maken en veilig. Sinds de komst van het Kunstlokaal, dat eveneens een buurthuisfunctie heeft, is het al 10 procent rustiger rond het station.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto