Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Alleen nog met OV-chipkaart het perron op

Algemeen

STAD CENTRUM – Treinstation Almere Centrum is na de stations Woerden en Rotterdam Alexander de derde stad waar de NS een proef uitvoert met toegangspoortjes. Op werkdagen in de ochtend tussen 07.00 en 10.00 uur en de namiddag/avond tussen 15.30 en 18.30 uur zijn de poortjes, die nu nog altijd open staan, geactiveerd en kunnen reizigers er alleen met een OV-chipkaart langs.


De proef loopt sinds vorige week maandag en gaat nog door tot 1 augustus 2014. NS-station Almere Centrum is een proeflocatie vanwege de ligging dichtbij Amsterdam. “En er gaan veel mensen van en naar dit station. Zo kozen we Woerden omdat dat een echt forensenstation is en Rotterdam Alexander omdat dat vlak voor Rotterdam Centraal ligt. De stations zijn heel verschillend”, zegt Eric Trinthamer, woordvoerder van NS. Voor deze tijdstippen is gekozen vanwege de drukte. “We willen zien of het als het het drukste is, nog goed functioneert. Tot nu toe is dat het geval.”
De OV-chipkaart is in het leven geroepen om zwartrijden tegen te gaan en de veiligheid op de stations te verhogen. “We weten dat we het meeste gedonder krijgen van mensen die reizen zonder geldig vervoersbewijs. Met de OV-chipkaart voorkom je dat deze mensen het perron op komen.” Omdat het station een belangrijke locatie is in de stad, kwam ook burgemeester Jorritsma kijken bij het van start gaan van de proef.

82 NS-stations

Er komen later dit jaar nog drie stations in Nederland bij die dienst doen als proeflocatie. Voor het eind van dit jaar hoopt de NS bij een groot aantal van in de totaal 82 NS-stations in Nederland de toegangspoortjes te hebben geactiveerd. “Dit gaat allemaal stapsgewijs, zodra dat op een station kan”, benadrukt Trinthamer.
Reizigers die tijdens de proef met een papieren kaartje reizen, worden geholpen door NS-medewerkers. Rond de zomer komen er papieren kaartjes uit de automaat met een chip, zodat reizigers dan ook met papieren kaartjes langs de toegangspoortjes kunnen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto