Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Bewoners vrezen geluidsoverlast bij Hollandse Poort

Algemeen

MUZIEKWIJK – Bewoners van de huurwoningen in de Scarlattistraat die grenzen aan het tunneltje de Hollandse Poort vrezen voor geluidsoverlast. De Stedendreef wordt in opdracht van de gemeente verbreed naar 2x2 rijbanen. Op een aantal plekken langs de dreef worden geluidswerende maatregelen genomen. “Helaas geldt dat niet voor de Hollandse Poort en dat vind ik erg jammer, want ook wij zullen overlast ondervinden”, aldus bewoonster Atie de Swart.


“Nu al kun je nog echt niet slapen in de voorkamer aan de dreef. Dat is echt te lawaaiig”, zegt De Swart. “En de plannen zijn voor een vierbaansweg dus het wordt alleen maar drukker! Het geluidsarme asfalt dat over de gehele Stedendreef wordt aangebracht zou, volgens de gemeente, voor ons deel genoeg moeten zijn, maar waarom geldt dat dan niet voor de andere plekken langs de Stedendreef waar wel geluidsschermen worden aangebracht?”
Patrick Langley heeft zich als deelnemer van de Buurtgroep Geluidhinder Stedendreef de afgelopen maanden actief ingezet om de gemeente te bewegen tot betere geluidwerende maatregelen bij de verdubbeling van de Stedendreef. “We betreuren het dat er bij de Hollandse Poort geen maatregelen genomen worden. Voor de hele Stedendreef geldt dat de geluidshinder binnen de norm valt. De gemeente is dus niet verplicht maatregelen te nemen. We zijn daarom erg blij met wat we wel hebben bereikt.”
De gemeente bevestigt dat er bij de Hollandse Poort geen aanvullende maatregelen worden genomen. “De geluidsbelasting van de Stedendreef door het aanbrengen van stil asfalt zal in 2025 niet hoger zijn dan de huidige geluidsbelasting”, aldus woordvoerder Nivin Drost. “Alleen bij de Madernastraat en de Vlissingenstraat moeten de bestaande wallen worden opgehoogd. Hiermee wordt voldaan aan de eisen die de Wet Geluidhinder stelt. Door de Buurtgroep Geluidhinder Stedendreef zijn gesprekken gevoerd met wethouder Ed Anker over extra geluidsmaatregelen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een toezegging de bestaande geluidswallen met één meter aarde op te hogen. De gemeenteraad heeft hiervoor een bedrag van 200.000 euro beschikbaar gesteld en hierdoor zijn andere infrastructuurprojecten doorgeschoven.”
Het nemen van maatregelen aan de tunnelbak is volgens Drost niet eenvoudig. “Dit zal hoge kosten met zich meebrengen. Binnen het programma is hiervoor geen budget meer beschikbaar.” De Swart is het hier niet mee eens. “Langs de tunnel is een groot plantsoen waar de gemeente schermen zou kunnen plaatsen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto