Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Ex-minister Cees Veerman verkenner voor Floriade

Algemeen

ALMERE - Ex-minister Cees Veerman is door de gemeente aangesteld als verkenner voor de Floriade 2022. Veerman was van 2002 tot 2007 minister van Landbouw in het Kabinet Balkenende. In die functie wilde hij geen subsidie geven aan de Floriade 2012. Maar op aandringen van de Tweede Kamer, onder meer zijn eigen partij CDA, gebeurde dat toch.


Veerman krijgt de opdracht mee om te onderzoeken hoe de expositie succesvol kan worden. “Veerman gaat onderzoeken hoe de Floriade maatschappelijk, cultureel, commercieel en financieel een succes kan worden”, aldus verantwoordelijk wethouder Henk Mulder.
Veerman zelf stelt dat hij als verkenner een team om zich heen gaat vormen waarmee hij een plan in hoofdlijnen gaat opstellen. “Almere wil het anders doen. De Floriade was ooit een tentoonstelling, inmiddels is het uitgegroeid tot een evenement. En de interesse bij mensen verandert doorlopend. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat ook na afloop van de Floriade het gebied een meerwaarde heeft en dat de Almeerders zelf bij de Floriade betrokken raken. Almere geeft immers de beste plek weg. Het terrein ligt midden in de stad. Tot nu toe gebeurde dat alleen in 1960, toen Rotterdam de Floriade had. De werkzaamheden zijn breed. We moeten zorgen voor een goede ontsluiting, maar dat partijen zich als sponsor aan de Floriade willen conformeren.”
Veerman wil niet garanderen dat de Floriade Almere geen geld gaat kosten. “Dat is afhankelijk van veel factoren. Daar spelen zelfs de weersomstandigheden een rol bij. Ik ga mijn licht opsteken bij mensen uit het vakgebied, bij Almeerders, bij ondernemers en vervolgens maak ik een realistisch, nuchter en zakelijk plan. Daarna treed ik terug.”
Veerman verwacht ongeveer een jaar nodig te hebben om het plan te realiseren. Wat de gemeente Veerman voor zijn werkzaamheden betaalt, kon wethouder Mulder nog niet zeggen. “We gaan de exacte werkzaamheden nog bespreken, maar het zal zeker passen binnen de begroting.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto