Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Ad Kuijper: “gedwongen om met de stoptrein te reizen”Reizigers uit Almere Buiten benadeeld door komst Hanzelijn

Algemeen

BUITEN – Ad Kuijper baalt ervan dat, met de komst van de Hanzelijn en de daarbij behorende nieuwe dienstregeling van de NS, intercity’s niet meer zullen stoppen op station Almere Buiten. “Met de intercity ben je vanaf station Almere Buiten nu in 30 minuten op Amsterdam Centraal. Door de nieuwe dienstregeling wordt je gedwongen om met de stoptrein, de zogenaamde sprinter, te reizen. Zonder overstap en met acht tussenstops bedraagt de reistijd dan 40 minuten.”


De Hanzelijn is een nieuwe spoorverbinding die Lelystad verbindt met Zwolle.
Kuijper vindt het maar vreemd dat reizigers vanuit Lelystad er straks korter over doen om naar Amsterdam te reizen dan reizigers vanuit Almere Buiten. “Reizigers vanuit Lelystad doen er met de intercity 38 minuten over. Maar de reistijd vanuit Almere Buiten, dat dichter bij Amsterdam ligt, is gewoon twee minuten langer! Wij zijn in Almere Buiten met ongeveer 60.000 inwoners slechter af dan Lelystad met zo’n 75.000 inwoners.”
Ook reizen naar Amsterdam Zuid vanuit Almere Buiten geeft hetzelfde probleem. En overstappen is volgens Kuijper geen optie. “Van Almere Buiten naar Amsterdam Zuid is de kortste reistijd bij de nieuwe dienstregeling 38 minuten. Maar dan moet je in Almere Centrum, in de kou, wel tien minuten wachten op de intercity. Je kunt ook kiezen voor een rit met de sprinter zonder overstap. Die doet er 41 minuten over. Maar wel weer met acht tussenstops. Reizigers van Lelystad naar Amsterdam Zuid overbruggen die afstand met de intercity in 37 minuten. Nu nog ben je in slechts 33 minuten met de comfortabele intercity van Almere Buiten naar Amsterdam Zuid.
Vooral voor reizigers in de spits vindt Kuijper de nieuwe dienstregeling vervelend. “Ik reis ongeveer zes keer per maand naar Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid en ik kan reizen tijdens de daluren. Maar in de spits zal het veel duwen en dringen worden op station Almere Buiten.”
Nico de Bruijne van de NS bevestigt dat met de ingang van de nieuwe dienstregeling op zondag 9 december, er geen intercity’s meer zullen stoppen op station Almere Buiten. “De nieuwe regeling past bij het aantal reizigers dat op de stations in- en uitstapt. Met de Hanzelijn reizen ongeveer 20.000 mensen, ten opzichte van 8.000 in- en uitstappers op station Almere Buiten. Voor hen willen we het reizen zo aantrekkelijk mogelijk maken, met zo min mogelijk stops. We zullen nauwgezet monitoren of de bediening voldoet en, indien nodig, de dienstregeling aanpassen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto