Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Nieuwe tarieven woonlasten vastgesteld

Algemeen

De gemeenteraad moet binnenkort beslissen over de nieuwe tarieven voor de gemeentelijke belastingen in 2013. Het college van burgemeester en wethouders heeft getracht om de stijging van de lokale lasten te beperken.


Eigenaren van een woning met een waarde rond de 200.000 euro krijgen te maken met een stijging van de woonlasten van ongeveer 1,8 procent. Daarmee blijft de gemeente voor het derde achtereenvolgende jaar onder het inflatiepercentage. Volgens de gemeente is dit te danken aan projecten als ‘Mijn afval maakt winst’ en het gematigd tarievenbeleid. Omdat de afvalstoffenheffing niet verhoogd wordt, betalen huurders van een woning evenveel als vorig jaar.
De verhoging van de btw naar 21 procent heeft geen gevolgen voor het tarief. Dat komt doordat gemeenten de btw op bijvoorbeeld de inzameling van huishoudelijk afval, rioolonderhoud, de afgifte van documenten en andere overheidstaken kunnen verrekenen met de belastingdienst. Voor betaald parkeren is dat bijvoorbeeld anders. Dan treedt de gemeente op als ondernemer, dan is verrekening met de belastingdienst niet mogelijk en moet btw wel in rekening worden gebracht.
De OZB-tarieven gaan met 3 procent omhoog vanwege inflatie en het onderhoud van het stadscentrum. Het OZB-tarief voor eigenaren van woningen komt daarmee op 0,1343 procent van de WOZ-waarde. Eigenaren van niet-woningen betalen 0,2501 procent en gebruikers van niet-woningen betalen 0,2010 procent van de WOZ-waarde.
De Rijksoverheid heeft vastgesteld dat in 2013 het maximumtarief voor een paspoort voor personen van 14 jaar en ouder 50,35 euro wordt, het maximumtarief voor een identiteitskaart voor aanvragers ouder dan 14 jaar wordt 41,90 euro en het jeugdtarief voor een identiteitskaart voor jongeren tot en met 13 jaar wordt 31,85 euro.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto