Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Subsidie voor BonteHond en Vis à Vis; Suburbia treurt

Algemeen

ALMERE – Theatergezelschappen BonteHond en Vis à Vis krijgen geld van het Fonds Podiumkunsten. Ze kregen dat vorige week te horen. Slecht nieuws was er voor Suburbia. Hun fondsaanvraag van 390.000 euro werd positief beoordeeld, maar het fonds heeft geen geld beschikbaar.


Bij Vis à Vis was er vorige week woensdag grote opluchting. “We hebben het vanmorgen vernomen”, aldus een opgeluchte Maartje Hager Treep. “We krijgen 412.500 euro op jaarbasis. De champagneflessen zijn hier direct opengegaan en ook leeggedronken. “Het is geweldig nieuws, want dat betekent dat de productie HaRT in 2012 hernomen kan worden en dat we kunnen beginnen aan onze nieuwe theaterproductie voor 2014.”
In de beoordeling gooide Vis à Vis hoge ogen op gebied van bezoekersaantallen, cultureel ondernemerschap, spreiding en pluriformiteit.
Ook voor BonteHond is een vierjarige subsidie toegekend van 333.000 euro. Ook dit gezelschap haalt opgelucht adem. “Deze subsidie stelt ons in staat minstens drie nieuwe voorstellingen per jaar te maken voor jeugd en jongeren.”
Voor theatergezelschap Suburbia was er slecht nieuws. Er werd een aanvraag gedaan van 390.000 euro per jaar. Het Fonds Podiumkunsten beoordeelde de aanvraag weliswaar positief, maar er is geen geld beschikbaar om het verzoek te honoreren. “Ons niveau is goed, ons plan is goed, ons ondernemerschap is goed en dus krijgen we een positief advies. Maar er is geen geld. Daar valt niets tegen te beginnen”, treurt zakelijk leider Jort Vlam. “De subsidie is de helft van onze financiering. Ik hoop niet dat dat per 1 januari het einde van Suburbia betekent. Almere heeft drie goede theatergroepen die elkaar niet bijten. Als je dan ziet dat in Almere per hoofd van de bevolking 3 euro aan cultuur wordt uitgeven, is dat ontzettend weinig. Ter vergelijking: voor Groningen is dat 65 euro. Een enorm verschil. Terwijl juist de cultuur in een jonge stad als Almere gesteund zou moeten worden.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto