Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Meningen over eigen beheer openbaar groen verdeeld’Gemeente legt geen rozenperkjes aan’

Algemeen

HAVEN – Niet alle bewoners zijn even blij met het voorstel van de gemeente om op meerdere plekken bewoners zelf het openbaar groenonderhoud te laten doen. Maar op meerdere plekken in de stad, zoals het Beatrixpark, de Molenbuurt, de Boulevardflats langs het Weerwater en sinds maandag in de Hoekwierde nemen bewoners al het dagelijks beheer van de openbare ruimte op zich.


Bewoners Ton Huijzer, Paul Weber en Armand van Delft, verenigd in de stichting Experiment Zelfbeheer Hoekwierde en wethouder Ed Anker ondertekenden maandag 23 juli een ontwikkel- en uitvoeringsovereenkomst. Voor het beheer ontvangt de stichting een vergoeding van de gemeente. Voorheen werd daarvan het beheer bekostigd. Alleen het beheer van de riolering en grote onderhoudswerkzaamheden voert de gemeente nog uit in de Hoekwierde.
Een woordvoerder van de gemeente Almere noemt het ‘een mooi initiatief, waar de gemeente aan meebetaalt’. “Het ziet er in de Hoekwierde uit om door een ringetje te halen. En de bewoners hebben zelf inspraak in wat ze doen”, aldus de woordvoerder. “De gemeente legt doorgaans geen rozenperkjes aan of andere bloemen. Deze bewoners hebben gezegd dat ze het mooier willen maken. Zo hebben ze met dooie bomen uit het Windbos objecten voor kinderen gemaakt. We hopen dat bewonersgroepen op andere plekken in de stad dit overnemen.”
De stichting Experiment Zelfbeheer Hoekwierde heeft een maaiploeg die wekelijks controleert of het gras gemaaid moet worden, een vrijwilliger doet dagelijks kleine klusjes in de buurt en er is een schoffel- en een zaagploeg.

Verloedering

An Koestal uit De Grienden is het niet eens met de bezuinigingsmaatregel van de gemeente. “Momenteel is de hele stad aan het verloederen, dat kan toch niet de bedoeling zijn? Het is diep treurig hoe het met de groenvoorziening in Almere is gesteld. Onkruid groeit de pan uit. Op diverse dreven, Oosterdreef, Noorderdreef, Stedendreef en nog andere dreven. Dit is geen gezicht meer.”
Ook bewoners van De Velden hebben geklaagd over het niet maaien van de grasvelden in de wijk. “Het niet maaien is ons een doorn in het oog”, zegt Ad Buijs. “Kinderen kunnen er niet meer spelen en het lijkt wel een hooiveld waar niet gehooid wordt. Wat er gemaaid wordt, wordt door bewoners zelf gedaan zodat kinderen nog een béétje kunnen spelen.”
Volgens de gemeentewoordvoerder kunnen bewoners ‘net zo makkelijk zelf het groenonderhoud in hun wijk doen of rotzooi opruimen’. “Ze mogen wel klagen, maar in de tijd dat het kost om de gemeente te bellen over een weggegooid blikje in de bosjes kunnen ze het ook zelf even opruimen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto