Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Longpatiënten strijden bij Revalidatie Almere voor rookvrije zone

Algemeen

STAD CENTRUM – Een groep van tien long-revalidatiepatiënten van Revalidatie Almere zijn het zat om drie keer per week, voor een revalidatiebijeenkomst in de vestiging aan de Hospitaalweg, door ‘een gordijn van rook’ te moeten. Voor de overdekte ingang van het centrum staan vaak mensen te roken en daar hebben de longpatiënten last van.


Onlangs moest er zelfs een patiënt nadat ze het centrum was binnengelopen, bijgebracht worden met zuurstof. “Het is een dusdanige belasting voor longpatiënten dat er echt iets aan gedaan moet worden”, zegt Erna Campfens, vrouw van longpatiënt Joop Campfens. “Die revalidatie hebben ze niet voor niets, ze moeten er aansterken om gewoon te kunnen functioneren. We hebben er bij Revalidatie Almere een klacht over ingediend, of ze er geen rookvrije zone van kunnen maken. De reactie was dat ze er niets aan kunnen doen, terwijl er hele simpele oplossingen voor zijn.” Campfens refereert aan het AMC, waar met tape een rookvrije zone op de grond is gemarkeerd. En dat helpt.
Vorige week woensdag hebben de patiënten actie gevoerd voor de ingang. Ze hebben met stoepkrijt een rookvrije zone gemarkeerd.

Verboden te roken-bordjes
Kees Bijl, coördinator Revalidatie Almere en locatiemanager van De Trappenberg: “Dit rookprobleem is landelijk een punt. Ons beleid is: daar mag niet gerookt worden, het is verboden. We hebben bordjes staan en we sturen rokers naar een andere plek. Maar toch gaan er rokers bij die ingang staan. We zijn bezig meer maatregelen te treffen om dit tegen te gaan, zoals meer bordjes plaatsen en we overwegen om plantenbakken te plaatsen. Maar wij huren dit pand van het Flevoziekenhuis dus ik kan er niet zomaar iets aan veranderen, zij moeten er wel mee akkoord gaan. Daarnaast moet de ingang vrij blijven voor de brandweer.”
Een rookcabine zoals bij de hoofdingang van het Flevoziekenhuis vereist een vergunning van de gemeente. Bijl: “En die heb je niet zomaar. We zoeken naar een oplossing.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto