Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Ook schildpaddenkolonie in Leeghwaterplas

Algemeen

WATERWIJK – “Het artikel over de schilpaddenkolonie die leeft op het eilandje Utopia in het Weerwater heb ik met plezier gelezen”, zegt Johan Feijen uit de Faunabuurt. “Zeker omdat ik al langer wist dat er ook op het eilandje in de Leeghwaterplas een kolonie leeft.”


Feijen is vaker bij de Leeghwaterplas te vinden. “Ik ga op het Leeghwaterpad de Derde Waterbrug over en dan zie ik de schildpadden soms direct aan de linkerkant. Vorig jaar had ik al eens mijn fototoestel meegenomen, maar toen lieten ze zich niet zien. Later zag ik wel regelmatig. Na het lezen van het artikel in Almere DEZE WEEK heb ik mijn camera weer eens gepakt en ben ik opnieuw op die plek gaan kijken. Ik had geluk: er kropen er juist vier tegelijk op een boomstam het water uit. Even later kwam er zelfs nog een vijfde bij. Ze zitten keurig op een rijtje.”
De schildpaddenkolonies in Almere zijn waarschijnlijk ontstaan doordat mensen de dieren in het water loslaten. Schildpadkenner Richard Struik van de Stichting Ravon acht het uitgesloten dat de schildpadden zich voortplanten. Dat komt omdat de temperatuur in Nederland nooit langere tijd hoger dan 20 graden is. Schildpaddeneitjes hebben die temperatuur nodig om uit te komen. De kans dat de schildpadden zich hebben aangepast aan de Nederlandse temperatuur acht Struik onmogelijk, maar de stichting gaat wel binnenkort wel onderzoek doen naar de Almeerse kolonie op het eiland Utopia.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto