Afbeelding
Almere DEZE WEEK

‘Almere helpt zichzelf om zeep’Bewoners Haven strijden voor behoud ‘Windbos’

Algemeen

HAVEN – Het besef dat Almere Haven, als het aan de gemeente ligt, in de toekomst heel veel groen dreigt kwijt te raken begint steeds meer door te dringen. Kondigden vorige week de bewoners van de Uithof aan dat ze de strijd aan zouden gaan tegen de onzalige bouwplannen in het nabij gelegen Uithofpark. Zaterdag 28 april voerden bewoners van de Hoekwierde en De Velden actie tegen de plannen om een flat te bouwen naast het Windbos.


“Almere helpt zichzelf om zeep door dit soort stukje groen te vernietigen”, legt Paula Sprenkels-Bontje uit waarom veel buurtgenoten zich ernstig zorgen maken over de toekomst van de stad. “Groen is één van de weinige dingen waarmee Almere zich nog kan onderscheiden en als het aan de gemeente ligt, dan gaat daar veel van verdwijnen. Het Windbos is bovendien onderdeel van een uniek experiment waarin burgers zelf het hele gebied onderhouden. Soms zijn er wel vijftien tot dertig bewoners samen bezig met klussen in het bos. Daardoor is er een geweldige positieve interactie tussen de mensen uit deze buurt ontstaan. Wij zijn bang dat dat gaat verdwijnen als er zo’n groot gebouw neergezet wordt.”

Veel invloed op natuur

In de eerste plannen van de gemeente zou het complete Windbos verdwijnen voor woningbouw en twee flats. Daartegen protesteerden de buurtbewoners twee jaar geleden met succes. “Nu staat er nog steeds één flat gepland net naast het Windbos en dat heeft in onze ogen nog steeds heel veel invloed op de natuur daar,” vertelt Sprenkels-Bontje, die net als velen niet begrijpt waarom juist daar een flat gebouwd moet worden. “Eerst was de motivatie dat die flat er moest komen vanwege stedenbouwkundige aansluiting, nu krijgen we te horen dat dit een onderdeel is van de revitalisering van de Wierden. Dat slaat toch helemaal nergens op?”
Aangezien het voorontwerp van het bestemmingsplan er al snel aankomt kwamen de bewoners vorige week in actie. Een kleine honderd aanwezigen bakenden met zestig auto’s het gebied af waar de flat, die volgens de plannen zes tot acht verdiepingen hoog moet worden, af. Sprenkels-Bontje: “We hebben bewust voor dat aantal gekozen, want volgens de plannen komen er zo’n veertig appartementen en dat betekent dat er ook zo’n zestig parkeerplaatsen bij komen. Dan ben je deze ruimte kwijt op een plek waar nu een prachtig orchideeënveld is. Daarom gaan we strijden tegen dit bestemmingsplan. We hebben een lange adem en blijven volhouden.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto