Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Prachtige graffitischildering op redactie Almere DEZE WEEK

Algemeen

GOOISEKANT – De redactie van Almere DEZE WEEK is een stuk kleurrijker geworden. De Almeerse graffitischrijver Kasper Jongejan heeft er naar eigen inzicht een muur beschilderd.


Onder de graffitinaam SpecsOne is Kasper Jongejan (28) bekend in Almere. In september 2008 bracht hij samen met Museum De Paviljoens het boek ‘De muur & andere spots. Graffiti in Almere’ uit, over de Almeerse graffiti-cultuur. Ook heeft hij meerdere exposities gehouden waaronder in de D.O. Gallery en tijdens de Cultuurnacht vorig jaar in de Schouwburg.
Sinds begin dit jaar werkt hij alleen nog onder zijn eigen naam aan graffiti-, styling- en design-opdrachten en een eigen kledinglijn, Label 1382. Jongejan: “De graffiti-workshops en schilderingen in opdracht zijn mijn belangrijkste inkomstenbronnen. Met mijn zelf ontworpen kleding en styling van fotoshoots en videoclips, waarvoor ik vorig jaar ben afgestudeerd aan de Artemis Styling Academie, wil ik dit jaar een grote stap maken.”
In de graffiti is Jongejan zijn wilde haren inmiddels kwijt. Het illegale graffiti-spuiten, wat gebruikelijk is in deze cultuur, doet hij al heel lang niet meer. “De graffitiscène is begonnen als iets ‘illegaals’, en dat is het nog steeds”, vertelt Jongejan. “Maar nu wordt het ook gezien als kunstvorm. Ik denk dat je ook de illegale kant, ’s nachts ergens op een muurtje spuiten wat ik deed toen ik een jaar of 14 was, ook gedaan moet hebben om je te kunnen ontwikkelen in graffiti als kunstvorm. Het geeft je inspiratie en een referentiekader van wat de graffiti-wereld precies is. Nu ik van graffiti mijn werk heb gemaakt, ben ik me zeer bewust van de illegaliteit ervan en heb ik de keuze gemaakt om uit het ‘wereldje’ te stappen. Ik heb de kunstvorm omarmd. Maar graffiti heeft altijd twee kanten en je moet de illegale kant ervan niet ontkennen. Ik loop alleen niet meer met een stift of spuitbus op zak om mijn tag achter te laten.”
In februari heeft Jongenjan het 5-jarig jubileum gevierd van zijn Label 1382 in podium De Meester. Hij is nu hard bezig met een nieuwe collectie die in mei verschijnt. Na vijf jaar alleen dames- en heren T-shirts komen daar nu ook herenaccessoires bij zoals sjaals en vlinderdassen. “Als ik netjes moet draag ik een vlinderdas, dat is net wat hipper en leuker dan een stropdas.”
Kijk voor meer info over het werk van Kasper Jongejan op zijn website, www.kasperjongejan.nl. Of stuur hem een e-mail: info@kasperjongejan.nl.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto