De speeltuin aan de John Fordstraat werd in oktober afgebroken. (Foto: aangeleverd)
De speeltuin aan de John Fordstraat werd in oktober afgebroken. (Foto: aangeleverd)

Bewoners Filmwijk in actie voor nieuwe speeltuin

Algemeen

FILMWIJK - Bewoners van de Filmwijk komen in actie voor een nieuwe speeltuin in hun buurt. Hiertoe hebben zij een eigen speeltuinvereniging, Het Speelpad, opgericht. “Aan de John Fordstraat was altijd een veelgebruikte speeltuin, maar in oktober 2020 werden opeens alle speeltoestellen weggehaald. Er is een kaal grasveld achtergebleven”, vertelt Glen Leeuwin, secretaris van de speeltuinvereniging. “De buurtkinderen zijn boos en willen hun speeltuin terug. Dit is voor ons de aanleiding geweest om dit initiatief te starten.”

Het bestuur van de stichting Speeltuinvereniging Het Speelpad bestaat naast Leeuwin uit voorzitter Mark Roth en penningmeester Rehuel Rust. De initiatiefnemers hebben in de buurt handtekeningen ingezameld om de animo voor nieuwe speeltoestellen te polsen. “Er is van drieënzeventig huishoudens een handtekening opgehaald. Let wel dat er per huishouden één handtekening is gegeven, waar gemiddeld vier mensen wonen”, aldus Roth. “Veel kinderen hebben ons ook geholpen met het verzamelen van handtekeningen.” 

Fondsen benaderd

De vereniging heeft al diverse fondsen benaderd voor financiële steun. “En we hebben inmiddels ook al een aantal toezeggingen gekregen. Uiteraard moeten de speeltoestellen aan alle veiligheidseisen voldoen en moet plaatsing van de toestellen met toestemming van de gemeente gebeuren. Ook gaan we nadenken over een goede ondergrond voor de speeltuin, wat natuurlijk ook de nodige kosten met zich meebrengt.”

Kwetsbare situatie

In de wijk wonen volgens Glen Leeuwin veel kinderen die in een kwetsbare situatie opgroeien. “Er zijn veel één-ouder-gezinnen, waarvan de ouders niet altijd tijd hebben om met hun kinderen naar een speeltuin verderop te gaan. En kleine kinderen mogen zelf niet ver van huis spelen. Het gevolg is dat veel kinderen te weinig bewegen en te veel binnen zitten op hun telefoon of spelcomputer. Daarom zetten wij ons in voor nieuwe speeltoestellen in deze buurt.”

Volgens Leeuwin is de Filmwijk niet de enige wijk waar speeltoestellen zijn verwijderd of gewoon niet voldoende speeltoestellen aanwezig zijn. “Daarom willen wij eigenlijk een vereniging voor heel Almere zijn. Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen lekker buiten kunnen spelen in hun eigen buurt. Dat is goed voor hun ontwikkeling en daar gaan wij ons als inwoners van deze stad actief voor inzetten.”

Wat overbleef is een grasveld. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto