Bouke Groen presenteerde zijn kunstwerk, dat nog in de testfase zit, afgelopen weekend op het Almeerderstrand. (Foto: StrandLAB)
Bouke Groen presenteerde zijn kunstwerk, dat nog in de testfase zit, afgelopen weekend op het Almeerderstrand. (Foto: StrandLAB)

Klankkunstenaar Bouke Groen maakt kunstwerk voor Floriade

Algemeen

ALMERE - Klankkunstenaar Bouke Groen presenteerde afgelopen weekend bij StrandLAB Almere zijn nieuwste geluidskunstinstallatie voor de Floriade Expo 2022. Het kunstwerk zit nog wel in de onderzoek- en testfase. 

Groen is een van de eerste kunstenaars die deel uitmaakt van het gezamenlijke residentieprogramma van StrandLAB Almere en Oerol. Dit programma biedt makers de mogelijkheid om installaties, voorstellingen en performances te testen op zowel Terschelling als in Almere. Groen heeft in mei een week lang als artist in residence in het atelier van StrandLAB op het Almeerderstrand gewerkt aan zijn nieuwste kunstwerk.

Melodieuze link met de natuur

Voor dit werk, dat straks een plek krijgt in het Oerbos van de Floriade 2022, onderzoekt hij een melodie, voortgebracht met software. Een melodie die constant aan het veranderen is, zonder herhaling en met een onvoorspelbare factor. Dit is de link met de natuur, de omgeving van de residentieplekken StrandLAB en Oerol, maar ook zeker van het Floriadeterrein. De natuur ontwikkelt zich steeds en is nooit hetzelfde. Zo is dat met de melodie in zijn nieuwste werk ook het geval.

Bouke Groen is een klankkunstenaar met een sterk beeldende component. Zo zet hij bijvoorbeeld sirenes of kerkklokken in kubussen van glas, zodat hun geluid gedempt wordt. Hij is nadrukkelijk geen muzikant of componist. Daarvoor werkt hij samen met anderen. In dit geval met Bonne van der Wal, voor de geluidstechniek en opnames, en Atser Damsma, die voor de RUG en de UVA onderzoek doet naar muziekcognitie. 

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto