Roché Apinsa van dansschool Mind, Body & Soul heeft zijn eerste lessen al gegeven in de Cultuurdôme. (Foto: aangeleverd)
Roché Apinsa van dansschool Mind, Body & Soul heeft zijn eerste lessen al gegeven in de Cultuurdôme. (Foto: aangeleverd)

Creatieve broedplaats Cultuurdôme van start

Algemeen

BUITEN – De voorbereidingen voor een creatieve broedplaats in de leegstaande Woondôme zijn in volle gang. De voormalige woonwinkel tegenover DoeMere wordt getransformeerd tot Cultuurdôme en de eerste twee kijkdagen voor geïnteresseerde creatieve ondernemers zijn inmiddels achter de rug. “De reacties zijn heel enthousiast”, vertelt kwartiermaker Bryan van Veenschoten. “Het is ook mooi om te zien dat het zo’n toffe mengelmoes van belangstellenden is, vanuit allerlei disciplines, diverse achtergronden en van alle leeftijden.”

Door Petra Onderwater

Het pand aan de Middachtenlaan wordt na de zomer van 2022 gesloopt om plaats te maken voor appartementen. Projectontwikkelaar Domus heeft de stichting Leegstand Oplossers Amsterdam (LOLA) gevraagd om een tijdelijke culturele invulling te geven aan het pand. Bryan van Veenschoten, in Almere ook actief als coördinator van het reizende muziekfestival Popronde, is aangesteld als kwartiermaker. “Voor ruim een jaar mogen wij het gebouw invullen”, vertelt hij. “We ontwikkelen ruimte voor onder andere dans en educatie, mode, street-art, fotografie en beeldende kunst. Daarnaast is er ook ruimte beschikbaar voor andere initiatieven en programmeringen. We kijken er enorm naar uit om er samen met verschillende creatieve ondernemers en cultuurmakers een bruisende plek van te maken.”

Gebrainstormd

Enthousiast toont Bryan de verschillende etages en ruimtes in het enorme pand. “Het is een lastig, maar spannend en inspirerend gebouw. Tijdens de eerste rondleidingen voor belangstellenden werd al meteen volop gebrainstormd over de vele mogelijkheden”, vertelt hij. “Het plan is om op de benedenverdieping in elk geval een wisselende tentoonstelling in te richten. Ook gaan we in het pand flexwerkplekken creëren voor creatieve ondernemers.”  Bryan vervolgt: “Verder is er een geweldige keuken aanwezig voor horeca, waar we een invulling voor zoeken. We willen dat de Cultuurdôme vooral een laagdrempelige plek wordt, waar ook omwonenden gewoon kunnen binnenlopen om een kijkje te nemen of een kopje koffie te drinken.”

Initiatiefnemers

Een groep initiatiefnemers uit Almere gaat elk op hun eigen vakgebied aan de slag met de ontwikkeling van de Cultuurdôme: Bryan van Veenschoten (muziek, events), Roché Apinsa (dans, educatie), Kasper Jongejan (mode, beeldende kunst, street-art) en Richard Terborg (fotografie, beeldende kunst). “We willen ook een samenwerking aangaan met het ROC en MBO College Almere, zodat studenten van verschillende opleidingen hier werkervaring kunnen opdoen.”

Wie op zoek is naar ruimte voor een werkplek, evenement, expositie, workshopreeks of ander project, kan contact opnemen met kwartiermaker Bryan van Veenschoten via bryan@cultuurdome.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto