De Iconische toren Flores krijgt geen hotelfunctie op Floriade.  (Foto: aangeleverd)
De Iconische toren Flores krijgt geen hotelfunctie op Floriade. (Foto: aangeleverd)

Floriade lijkt appeltje-eitje voor BV

Algemeen

‘11 procent van de Nederlanders komt naar expo’

Door Robert Mienstra

FLORIADE - Alles loopt op rolletjes voor de Floriade. Er zijn geen beren meer op de weg om het evenement succesvol te maken. Dit hield Floriadedirecteur Hans Bakker de gemeenteraad voor tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag. De organisatie is op koers, de vergunningen komen op tijd en COVID kan alleen in het zwartste scenario nog roet in het eten gooien. “Als er bijvoorbeeld een nieuwe variant komt”, stelde Bakker.

“We gaan die twee miljoen bezoekers zeker halen”, zei Bakker. “Daarvan komt 72 procent uit Nederland en 28 procent uit het buitenland.” Een kleine rekensom leert dat er dan 1,4 miljoen Nederlanders de Almeerse Floriade gaan bezoeken. Ruim 11 procent van de Nederlandse bevolking zal voet op Almeerse bodem zetten in het half jaar dat de Floriade open is. COVID zou nog een probleem kunnen geven, maar dan in het zwartste scenario van de Floriade BV.
Verder stelde Bakker dat er vergaande contracten zijn met touroperators die kaarten afnemen. Hoeveel kaarten er al afgenomen waren bleef ongewis.

Vergunningen

Ook de vergunningen voor het evenement zijn geen probleem meer, stelde Bakker. Eerder zou de vergunning in april aangevraagd worden, dat wordt nu rond 1 november. “Dan houden we nog een maand over om het te regelen, ook al komen er bezwaarprocedures”, zei Bakker.

Horeca

Er komen veertig landen met een presentatie naar de Floriade. “Daarvan zijn er nu twintig zeker”, zei Bakker, ‘dus ook dat komt goed. Het arboretum is zo goed als klaar, er zitten twee miljoen bollen in de grond. Met het groen gaat het geweldig.” Ook de horeca is geregeld. “Er is voor elk wat wils.” Bakker benadrukte daarbij wel het hogere segment: “Er komen zes maanden lang 21 topkoks koken.”

Iconische toren

Duidelijk werd wel dat de iconische toren Flores (de toren met gekleurde glasplaten) geen hotelfunctie krijgt. “We krijgen dat niet voor elkaar”, zei Bakker, “wij zijn geen hotelier.” Nu wordt gekeken of we vergaderruimtes van de toren kunnen maken. Lukt dat niet dan leveren we de toren vervroegd af aan de ontwikkelaar.” Of er dan al bewoners tijdens het evenement in de toren komen wonen liet Bakker in het midden.

Korzelig

Na het succesverhaal van Bakker stelde een aantal raadsleden enkele - niet eens zo kritische – vragen aan hem. Die antwoordde enigszins korzelig. Ruud de Jonge (PvdA) wilde weten of het geld dat de gemeente voor de hotelfunctie van Flores ter beschikking had gesteld nu zou terugvloeien. Daar kon Bakker geen klip-en-klaar antwoord op geven. “We hebben geprobeerd of hotelondernemers de toren wilden exploiteren, maar daar was geen belangstelling voor.”
Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren) stelde dat er toch nog wel achterstanden zijn. Ook dat viel wel mee volgens Bakker. “Er zijn nog wat hobbels te nemen als het gaat om werkvergunningen voor de werknemers uit het buitenland. Maar ook dat zal goed komen. “

De presentatie van Bakker duurde erg lang, daardoor kwam de raad niet meer toe aan de bespreking van de Floriade met de wethouder en ook voor de politieke bespreking was geen tijd. Die volgen later.

Uit de krant