Wethouders Froukje de Jonge (rechts) en Julius Lindenbergh presenteren de apparatuur aan de slechthorende Annelies van Stenus, voor wie dit een uitkomst is. (Foto: Fred Rotgans)
Wethouders Froukje de Jonge (rechts) en Julius Lindenbergh presenteren de apparatuur aan de slechthorende Annelies van Stenus, voor wie dit een uitkomst is. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Balies in stadhuis toegankelijker voor doven en slechthorenden

Algemeen

ALMERE - De balies van Burgerzaken en Sociaal Domein in het stadhuis zijn sinds dinsdag voorzien van hulpmiddelen voor gesprekken met doven en slechthorenden. Ook mensen die last hebben van omgevingsgeluiden en prikkels kunnen hier gebruik van maken. 

Wethouder Froukje de Jonge (Inclusie) wethouder Julius Lindenberg (Dienstverlening) waren dinsdag aanwezig bij de feestelijke aftrap. Zij hebben de apparatuur getest en zijn hierover in gesprek gegaan met ervaringsdeskundigen en baliemedewerkers. ,,Mooi dat we dit nu ook kunnen aanbieden. Het heeft ons serviceniveau naar de Almeerders verhoogd. We worden hierdoor weer iets completer, toegankelijker en inclusiever in onze dienstverlening’’, aldus wethouder Lindenbergh. Wethouder De Jonge: ,,Dienstverlening van de gemeente is super belangrijk en dus is het zaak dat die goed is voor alle inwoners.” 

Apparatuur

Aan de balie gebruikt de gemeente apparatuur om het stemgeluid van de medewerker te versterken en het omgevingsgeluid weg te filteren. Via een (eigen) koptelefoon, ringleiding of aansluiting op eigen gehoorapparaten kan het gesprek gevolgd worden. Ook kan er gebruik worden gemaakt van Teletolk, wanneer een gebaren- of schrijftolk handig is. 


Week van de Toegankelijkheid

Deze feestelijke lancering vond plaats in aanloop naar de landelijke Week van de Toegankelijkheid, waar Almere ook aan meedoet. In de week van 4 t/m 8 oktober wordt op verschillende manieren aandacht gevraagd voor het thema inclusie. 

Ook is de hele maand oktober een expositie van de Guusjes bewustwordingscampagne te zien in het stadhuis. De “Guusjes” zijn ontwikkeld ter bewustwording en bevordering van een inclusieve samenleving. Guusje is een figuurtje dat vanaf een wolkje diverse situaties aan de kaak stelt, waar mensen met een beperking helaas dagelijks mee te maken (kunnen) hebben. 

Wethouders Froukje de Jonge en Julius Lindenbergh testen de apparatuur. (Foto: Maarten Feenstra)

Wethouders Froukje de Jonge en Julius Lindenbergh testen de apparatuur. (Foto: Maarten Feenstra)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto