De omgekomen bemanning van de Short Stirling (Foto: Aircrewremembered.com/Steve Smith)
De omgekomen bemanning van de Short Stirling (Foto: Aircrewremembered.com/Steve Smith)

Prinses Margriet onthult kunstwerk Short Stirling

Algemeen

VERZETSWIJK – Prinses Margriet zal dinsdag 12 oktober het kunstwerk ‘Rise’ onthullen in het Bos der Overzettelijken. Het kunstwerk is ter nagedachtenis aan de bemannningsleden van de Short Stirling die tijdens de Tweede Wereldoorlog het Markerkeer neerstortte en vorig jaar werd geborgen. 

Bij de onthulling zijn ook de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden aanwezig en wordt stilgestaan bij het offer dat zij brachten en de vrijheid waarin wij nu, mede dankzij hen, leven.

Short Stirling BK716

In de nacht van 29 op 30 maart 1943 stortte de Short Stirling BK716 neer in het toenmalige IJsselmeer. Aan boord zaten zeven bemanningsleden. In 2008 werd  per toeval in het Markermeer een wrakdeel van de Short Stirling ontdekt. In oktober 2020 werd de BK716 geborgen. Daarmee kregen de nabestaanden zekerheid over het lot van hun dierbaren. Tijdens de berging zijn ook stoffelijke resten gevonden. 

Kunstwerk ‘Rise’

Het kunstwerk ‘Rise’van Laura O’Neill wordt geplaatst op het herdenkingsveld in het Bos der Onverzettelijken. Het bestaat uit het gevonden motorblok van de Short Stirling BK716 waarop een manshoge jonge piloot zit. De piloot is aan zijn kleding herkenbaar als vlieger uit de Tweede Wereldoorlog. Hij nodigt huidige generaties uit om ook te herdenken. O’Neill werd geraakt door de jonge leeftijd van de vliegers. Met Rise wil ze eer doen aan hun inzet tijdens de oorlog en hun opoffering.Er is een livestream van de herdenkingsceremonie te volgen via almere.nl/BK716ceremonie.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto