Gert van de Glind, eigenaar van het pand, plaatste samen met zijn zoon en wethouder Hilde van Garderen een informatiebordje over de historie van De Roef op de gevel. (Foto: Fred Rotgans)
Gert van de Glind, eigenaar van het pand, plaatste samen met zijn zoon en wethouder Hilde van Garderen een informatiebordje over de historie van De Roef op de gevel. (Foto: Fred Rotgans)

Vernieuwde gebouw De Roef in Haven feestelijk geopend

Algemeen

HAVEN CENTRUM – Het vernieuwde gebouw De Roef aan de Markstraat in Haven is dinsdag feestelijk geopend door wethouder Hilde van Garderen. Vastgoedeigenaar Gert van de Glind van Kasberg Beheer heeft het historische pand grondig laten verbouwen, met behoud van de markante uiterlijke kenmerken. Op de bovenverdiepingen zijn appartementen gerealiseerd en op de begane grond opent binnenkort een fysiotherapiepraktijk. De eerste bewoners hebben inmiddels hun intrek genomen in het gebouw.

Gebouw De Roef, dat jaren leegstond, werd in de beginjaren van Almere gebruikt als café-restaurant, vergaderzaal, trouwzaal, kerk, feestzaal en cultureel centrum en heeft daardoor een historische betekenis voor de stad. Mede ook omdat de eerste bewoners van Almere er feestelijk de sleutel van hun huis kregen overhandigd. De gemeente Almere wilde het pand daarom een monumentenstatus geven, maar kreeg van vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars duidelijk te verstaan dat het gebouw dan onverhuurbaar zou blijven. “De keuze was: leefbaarheid aan de Markt in Haven of een monumentenstatus”, zei wethouder Hilde van Garderen daar destijds over. 

Historische waarde

Gert van de Glind van Kasberg Beheer, eigenaar van meerdere winkelpanden in het centrum van Haven, kocht het pand. Net als de gemeente vond hij het doodzonde dat een  gebouw met zoveel historische betekenis verloederde. Hij gaf aan dat bij de (her)bouw van de nieuwe Roef de markante uiterlijke kenmerken terug zouden komen en dat is ook gebeurd. De Roef blijft op deze manier toch een markeerpunt voor Almere Haven, maar passend in de vernieuwing van het centrum en klaar voor de toekomst. Op het pand is ook een bordje met een QR-code bevestigd, dat meer informatie geeft over de historische achtergrond van De Roef. 

Cheque voor kerstverlichting

Om nog een extra bijdrage te leveren aan de verlevendiging van het centrum van Haven overhandigde Gert van de Glind namens Kasberg Beheer dinsdag ook een cheque van 6.000 euro aan de BIZ Almere Haven ten behoeve van kerstverlichting in het winkelcentrum.


Gert van de Glind gaf namens Kasberg Beheer een cheque aan de BIZ Almere Haven ten behoeve van kerstverlichting in het centrum. (Foto: Fred Rotgans)


Gert van de Glind, eigenaar van het pand, en wethouder Hilde van Garderen bij het vernieuwde gebouw De Roef. (Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto