De moskee in Staatsliedenwijk: (Archieffoto: Fred Rotgans)
De moskee in Staatsliedenwijk: (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Schriftelijke vragen over undercover onderzoek bij moskeeën

Algemeen

ALMERE – Volgens de krant NRC is Almere één van tien gemeenten die undercover onderzoek heeft laten uitvoeren bij een of meerdere moskeeën in de stad. De PvdA wil graag weten of en in hoeverre het artikel klopt en heeft schriftelijke vragen gesteld. 

Volgens het artikel, dat zaterdag werd gepubliceerd, was Almere één van de tien gemeenten die de afgelopen jaren een particulier onderzoeksbureau hebben ingezet om undercover onderzoek te doen naar religieuze organisaties. De onderzoeken zouden zijn begonnen toen er grote zorgen waren over jongeren die naar Syrië reisden voor de gewapende jihad en er vrees was voor aanslagen in Nederland.

Intenties

Raadslid Erik Theunissen wil via schriftelijke vragen weten of de gemeente inderdaad opdracht heeft gegeven tot undercover onderzoek naar een of meerdere moskeeën in Almere, of dat daar misschien intenties toe waren. ‘Klopt het dat de gemeente opdracht heeft gegeven tot het maken van een ‘krachtenveld analyse’ of heeft de gemeente ander onderzoek uitgevoerd naar een moskee? Zo nee, was er de intentie om onderzoek uit te laten voeren?’, vraagt de PvdA zich af. De partij wil ook weten of het onderzoek al is uitgevoerd, wat er dan precies is onderzocht en welke partijen betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van dit onderzoek. 

Wet overtreden?

Theunissen vraagt zich af of de gemeente wel de bevoegdheid heeft om undercover onderzoek te doen, of daar discussies over zijn gevoerd en wat vervolgens de beslissende factoren waren om tot onderzoek over te gaan. ‘Heeft het college daarbij afgewogen dat wellicht de wet is overtreden of overtreden zal worden?’, zo stelt hij. Ook NIDA Almere kondigt schriftelijke vragen aan, maar heeft dat nog niet gedaan.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto