In de bouw- en technieksector zijn kansen (Archieffoto: aangeleverd)
In de bouw- en technieksector zijn kansen (Archieffoto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Aantal WW-uitkeringen daalt, kansen in bouw en techniek

Algemeen

ALMERE - Net als voorgaande maanden, daalde het aantal WW-uitkeringen in september in de provincie Flevoland. Ook vergeleken met een jaar geleden is er sprake van een afname. Deze afname doet zich ook voor in de bouw. 

Eind september verstrekte UWV in Flevoland 6.031 WW-uitkeringen. Ten opzichte van de maand daarvoor is dit een daling van 2,9% (-178 uitkeringen). Dit is iets meer dan de landelijke afname van 2,2%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW’ers lager. De regionale daling is 26,9%, oftewel 2.221 uitkeringen. Deze afname is eveneens iets groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-25,3%).

Bouw 

De afname van WW-uitkeringen doet zich ook voor in de bouw. In Flevoland werkt 4% van de werknemers in deze sector. Hoewel de bouw de afgelopen jaren groeide en er nog steeds veel projecten in de planning staan, kan de groei de komende jaren worden afgeremd. Naast een tekort aan materialen, kunnen personeelstekorten en maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen de bouwproductie beperken. De bouw doet het tot nu toe echter beter dan eerdere prognoses voorspelden. 

Personeel

Voor de middellange termijn verwacht de sector dat de vraag naar personeel blijft, onder andere door de energietransitie en de aanpak van het woningtekort. Daarvoor zijn veel technisch geschoolde vakmensen nodig, zoals elektriciens, loodgieters, monteurs zonnepanelen, monteurs en installateurs gas en water (inclusief warmtepomp) en monteurs elektriciteitsnetten. Op dit moment is al sprake van tekorten aan dergelijke technici en hebben veel werkgevers moeite om aan personeel te komen. De bouwsector is bovendien vergrijsd, waardoor de komende jaren veel werknemers door pensionering de sector verlaten.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto