De Engergienaald wordt weer verplaatst. (Archieffoto: aangeleverd)
De Engergienaald wordt weer verplaatst. (Archieffoto: aangeleverd)

55 meter hoge Energienaald gaat weer verhuizen

Algemeen

55 meter hoge Energienaald gaat weer verhuizen

HORTUS - Voor het verplaatsen van het kunstwerk De Energienaald op het Floriadeterrein is de gemeente een afwijkingsprocedure gestart. 

Zowel de bestaande als de nieuwe locatie liggen op het Floriadeterrein. Het plan past echter niet in de ter plaatse geldende bestemmingsplannen, waar ter plaatse van de bouwlocatie een maximale bouwhoogte van 10 meter geldt. Het kunstwerk heeft een hoogte van 55 meter. Het ontwerpbesluit en de daarbij behorende stukken worden na de gebruikelijke aankondiging in de Staatscourant en op gemeenteblad.almere.nl, voor een periode van zes weken ter inzage gelegd.

Verhuishistorie

Het kunstwerk van beeldend kunstenaar Jan van Munster heeft inmiddels een aardige verhuishistorie binnen Almere. De kunstenaar wilde het hoogste kunstwerk van Nederland maken en vergeleek zijn creatie met een wuivende rietstengel. In 1984 werd de naald door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders op het laagste punt van de stad geplaatst, het Leeuwardenplein. De flexibele mast is aan de onderzijde 80 centimeter breed en loopt taps toe. De bewoners waren niet gerust op het gevaarte dat inderdaad soms aardig kon zwiepen bij winderig weer. Uiteindelijk werd besloten de naald te verhuizen naar de Bankierbaan, bij de oever van het Weerwater. Vanwege de ontwikkeling van het stadhart moest het beeld daar na enige tijd echter ook weer verdwijnen omdat het in de weg stond. In 2002 werd het kunstwerk naar ‘t Oor gereden waar hij vanaf de A6 goed zichtbaar was. Daarvoor moet wel de procedure worden aangepast. 

Entreecirkel

Nu krijgt het kunstwerk dus opnieuw een ander plekje in de Floriadewijk Hortus. Het kunstwerk komt bij de centrale entreecirkel van de Floriade. De gemeente maakt meteen van de gelegenheid gebruik om te onderzoeken of De Naald nog helemaal in orde is en om het witte led-licht te vervangen. Op verzoek van de kunstenaar komt er blauw/groen led-licht in.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto