Staat dit Almere te wachten? Volgens de Partij voor de Dieren wel. (Foto: Adobe Stock)
Staat dit Almere te wachten? Volgens de Partij voor de Dieren wel. (Foto: Adobe Stock) felipe caparros cruz

Partij voor de Dieren: ‘Polders over 50 jaar onder water’

Algemeen

ALMERE - Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren voorspelde op de Politieke Markt van afgelopen donderdag over de begroting dat de polders binnen 50 jaar onder water staan. “De klimaatcrisis gaat onze stad voor grote problemen stellen.”

Door Robert Mienstra

De zeespiegel gaat binnen 50 jaar met twee meter stijgen, zo wordt beweerd. “We hebben we met deze begroting veel geld over. Dat kunnen we dan gebruiken om bootjes te kopen voor de inwoners”, schertste Luijendijk , “terwijl we het nu kunnen inzetten voor de bestrijding van de klimaatcrisis.”
Colette Holter van de VVD vroeg aan Luijendijk wat hij de grootste crisis vond: de klimaatcrisis of de coronacrisis. “Het heeft allemaal met elkaar te maken”, zei Luijendijk, “alles valt onder de biodiversiteitcrisis, daar komen die grote problemen allemaal uit voort.”

Trots

Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) beaamde dat er een groot klimaatprobleem is, “maar we doen in Almere daar steeds meer aan. Daar mogen we trots op zijn. 90 procent van al het gemeentelijk vastgoed heeft al zonnepanelen en 15 procent van de particuliere daken zijn daarvan voorzien.” De inwoners zelf moeten in actie komen om hun daken van zonnepanelen te voorzien, vond de wethouder.

Kunstmuseum

Een tweede onderwerp dat opviel bij de bespreking van de begroting was de komst van een kunstmuseum. “Er komt eind volgend jaar een businesscase die inzichtelijk maakt of het kunstmuseum in Almere financieel haalbaar is”, zei wethouder Hilde van Garderen op de Politieke Markt. Dit als antwoord op de ongezouten kritiek die Toon van Dijk van de PVV leverde op de komst van dat museum in Almere.

“De Almeerders zitten niet te wachten op zo’n museum dat alleen bedoeld is voor de grachtengordel in Amsterdam”, zei Van Dijk. “Ik vraag me af of Almeerders zulke museumbezoekers zijn, PIT had ook al tegenvallende bezoekersaantallen.” Ook maakt Van Dijk zich zorgen over de kosten van het museum voor Almere. Leida Höhle van de PvdA begreep de zorg van Van Dijk wel, maar stelde dat een kunstmuseum veel bezoekers uit het land zou trekken.
Ook de wethouder zei dat ze niet zit te wachten op een museum dat door de lokale overheid wordt gefinancierd. “Steeds meer van de 680 musea in Nederland worden op een andere manier gefinancierd. Bovendien steekt de rijksoverheid geld in het kunstmuseum.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto