Medewerkers Xin-Yi (links) en Isabella in de verfshop. (Foto; Michelle Friedländer)
Medewerkers Xin-Yi (links) en Isabella in de verfshop. (Foto; Michelle Friedländer)

The Home of Creation breidt activiteiten uit

Algemeen

VELUWSEKANT – The Home of Creation op de Veluwsekant is volop in ontwikkeling. Het kleurrijke centrum voor creativiteit, kunst, upcycling en dagbesteding heeft er een shop voor verfmaterialen bij gekregen en opent binnenkort ook een cadeauwinkel. Verder zijn er plannen voor een lunchroom, waar iedereen straks terecht kan voor een hapje en een drankje.

Door Petra Onderwater

The Home of Creation verhuisde bijna anderhalf jaar geleden vanaf De Vaart naar een nieuw onderkomen aan De Huchtstraat 15-17 (tegenover Sligro). Oprichters Majeed Saeeyan en Connie Fransz zijn trots op wat zij samen met alle medewerkers hebben gerealiseerd. “We hebben dit opgezet in coronatijd en dat was niet altijd makkelijk. De feestelijke opening kon ook niet doorgaan, waardoor het lastig was om mensen kennis met ons te laten maken.”

Jongvolwassenen met een beperking kunnen in de ateliers van The Home of Creation kennismaken met verschillende creatieve activiteiten en zich daar verder in ontwikkelen. “Naast activiteiten als bijvoorbeeld schilderen, naaien en houtbewerken, kunnen ze nu ook aan de slag in onze shops”, vervolgt Majeed. “De cliënten leren daarbij niet alleen rekenen en afrekenen, maar doen ook ervaring op met klantencontact.”

Persoonlijke ontwikkeling 

Majeed begeleidt de kunstzinnige en technische activiteiten, terwijl Connie het naaiatelier runt. Zij vinden het belangrijk om hun cliënten overal actief bij te betrekken. “Wij zijn één groot team”,  benadrukt Majeed. “Dagbesteding vind ik ook eigenlijk niet het juiste woord, want dat impliceert dat we onze cliënten vooral bezighouden, terwijl het draait om persoonlijke ontwikkeling. Wij helpen hen bij het ontwikkelen van vaardigheden waarmee ze uiteindelijk zelfstandig verder kunnen. Zij hebben zóveel in hun mars!”

Upcycling

Een andere rode draad bij The Home of Creation is upcycling. “Bij het naaiatelier werken we bijvoorbeeld met gekregen stoffen en materialen. Daarvan maken onze cliënten de mooiste dingen, die straks in onze cadeaushop te koop zijn”, vertelt Connie. Een van de cliënten toont trots een aantal poezenknuffels, ‘Lotjes’ genaamd. “Geen één Lotje is hetzelfde, ze zijn stuk voor stuk uniek”, zegt Connie. 

Van een stapel afgedankte planken wordt een houten speltafel gemaakt. “Op het tafelblad creëren we een bijzondere versie van Ganzenbord, waarbij de spelers een route afleggen van een vluchteling die naar Flevoland komt”, vertelt Majeed. “Deze tafel maken we voor Houtmijn. Een nieuw gestart initiatief van een aantal partijen - waaronder ikzelf - die van oude afgedankte houten meubelen nieuwe meubelen maken. Onlangs ontving Houtmijn hiervoor de wisseltrofee van het platform Flevo Circulair.”

‘Route45’

The Home of Creation doet ook mee aan de open atelierroute ‘Route45’ in het laatste weekend van november. “Op zaterdag 27 en zondag 28 november exposeren we tussen 12.00 en 17.00 uur divers zelfgemaakt werk. Verder is iedereen op andere dagen ook altijd van harte welkom om bij ons binnen te lopen.”

Meer informatie: www.thehomeofcreation.nl


Majeed Saeeyan in het schilderatelier van The Home of Creation. (Foto: Michelle Friedländer) 

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto