De 92-jarige Louis Bekker organiseert drie keer in de week een spelletjes om ouderen uit hun isolement te halen. (Foto: Fred Rotgans)
De 92-jarige Louis Bekker organiseert drie keer in de week een spelletjes om ouderen uit hun isolement te halen. (Foto: Fred Rotgans)

92-jarige Louis Bekker in actie tegen eenzaamheid medebewoners

Algemeen

MUZIEKWIJK – Eenzaamheid onder ouderen is door de coronapandemie een nog groter probleem geworden. De 92-jarige Louis Bekker merkte dat ook onder bewoners van de aanleunwoningen bij De Toonladder in Muziekwijk. “Ik woon daar zelf met mijn vrouw en ik merkte dat bewoners de activiteiten misten die voorheen altijd werden georganiseerd. Mensen dreigden echt in een isolement te raken”, vertelt hij. De Almeerder besloot in actie te komen. Drie dagen per week organiseert hij nu spelletjesmiddagen in activiteitenruimte de Concertmeester op het terrein van het woonzorgcentrum.

Door Petra Onderwater

De 92-jarige Almeerder is zelf altijd heel actief gebleven. “Ik ben na mijn pensioen altijd vrijwilligerswerk blijven doen. Zo ben ik dertig jaar actief geweest voor ouderenvereniging ’t Trefpunt. Onlangs heb ik daar afscheid genomen als voorzitter, omdat ik het wel welletjes vond”, vertelt hij. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Toen hij constateerde dat er voor de bewoners van de aanleunwoningen geen activiteiten meer vanuit De Toonladder werden georganiseerd, besloot hij zelf de handschoen op te pakken.

Spellen gekocht, sjoelbak gezocht

“Ik zag hoe de eenzaamheid er insloop bij veel ouderen. Er moest iets gebeuren”, vertelt hij. “Ik heb van Zorggroep Almere drie dagdelen per week een ruimte in de Concertmeester ter beschikking gekregen om zelf activiteiten te organiseren. Ik heb vervolgens allerlei spellen gekocht, zodat de bewoners gezellig samen kunnen klaverjassen, Rummikubben en Yahtzeeën bijvoorbeeld.” Dekker is overigens nog op zoek naar een sjoelbak. “Als iemand er een heeft staan die wij mogen gebruiken, zouden we daar heel blij mee zijn.”

Mooi initiatief

Zorggroep Almere vindt het een heel mooi initiatief. “De aanleunwoningen staan los van De Toonladder, maar voorheen konden deze bewoners ook deelnemen aan de activiteiten in het woonzorgcentrum. Vanwege corona zijn deze nu echter alleen toegankelijk voor onze eigen bewoners”, vertelt een woordvoerder. “Dat mijnheer Bekker nu dit initiatief heeft genomen is geweldig. Daarvoor hebben wij hem dan ook graag de ruimte in de Concertmeester ter beschikking gesteld.”

‘Hendrik Groen van Almere’

Het initiatief van de hoogbejaarde Almeerder is niet onopgemerkt gebleven. Vorige week zaterdag stond er een groot artikel over in De Telegraaf, waarin Louis Bekker de ‘Hendrik Groen van Almere’ werd genoemd (naar ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’). “Ik heb daar ontzettend veel leuke reacties op gehad”, vertelt hij. Deze week is hij ook uitgenodigd voor het programma HLF8 van Johnny de Mol op SBS6. “Harstikke mooi allemaal, maar het gaat niet om mij”, zegt Bekker bescheiden. “Het gaat erom dat deze ouderen weer gezellig samen kunnen komen en daarmee uit hun isolement worden gehaald.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto