Marsha van Pelt van Dimensio en Fred Muiteman van D-Dog tekenden donderdag de sponsorovereenkomst. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Marsha van Pelt van Dimensio en Fred Muiteman van D-Dog tekenden donderdag de sponsorovereenkomst. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Doppen-inzamelingsactie voor geleidehonden blijft groeien

Algemeen

ALMERE – De doppen-inzamelingsactie voor KNGF Geleidehonden blijft groeien. “We verwachten dit jaar uit te komen op zo’n 350.000 kilo doppen voor het hele land”, vertelt Almeerder Fred Muiteman die zich hier al tien jaar mee bezighoudt. Omdat de inzamelingsactie zo hard groeide werd er twee jaar geleden een aparte stichting voor in het leven groepen: D-Dog. Het Almeerse bedrijf Dimensio, groothandel in verpakkingsmaterialen, is sinds deze week hoofdsponsor van de stichting. 

Door Petra Onderwater

Als het aan de stichting D-Dog (Doppen en Deksels Omzetten voor Geleidehonden) ligt, gaat heel Nederland doppen en deksels sparen om een bijdrage te leveren aan de opleiding van geleidehonden. “Buiten dat deze inzamelingsactie geld oplevert voor het goed doel, is het ook nog eens goed voor het milieu. De ingezamelde doppen worden namelijk volledig hergebruikt”, aldus Muiteman.

Duurzaamheid

En dat sluit naadloos aan bij de visie van Dimensio. “Bij ons draait alles om duurzaamheid. Zo is ons pand aan de Stichtsekant in Almere volledig zelfvoorzienend”, vertelt Marsha van Pelt van Dimensio. “Onze meubelen zijn gemaakt van duurzame en gerecyclede materialen, er liggen 2000 zonnepanelen op het dak, we vangen hemelwater op voor de sprinklerinstallatie, we hebben bijenkasten en schapen die het gras rondom ons pand korthouden.”

Muiteman is verheugd met de kersverse hoofdsponsor. “Dimensio gaat ons onder andere steunen bij de financiering van bedrukte vlaggen, banieren, tasjes en inzamelzakken. Daarnaast gaan ze ons helpen met het vernieuwen van onze website.” Donderdag werd de sponsorovereenkomst getekend.

Inzamelpunten

Bijna alle hard plastic schroefdoppen en deksels - bijvoorbeeld van frisdrank, melk of sap maar ook van tandpasta, shampoo, wasmiddel en chocopasta - kunnen worden ingeleverd bij inzamelpunten in het hele land, waaronder de Almeerse recyclingperrons. “Wij zijn de gemeente Almere heel dankbaar voor alle medewerking die wij krijgen”, benadrukt Muiteman. Het jaar 2022 belooft ook weer veel goeds. “We mogen op de Floriade staan met inzamelpunten voor de lege flesjes van bezoekers. We hebben van Statiegeld Nederland een statiegeldnummer gekregen, zodat die opbrengst ook weer naar KNGF Geleidehonden gaat.”

Vrijwilligers gezocht

Gezien de landelijke groei van de inzamelingsactie is de stichting naarstig op zoek naar meer vrijwilligers. “Ook in Almere zoeken we mensen die willen helpen met bijvoorbeeld het sorteren en ophalen van doppen”, aldus Muiteman. “Wij kunnen niet zonder onze vrijwilligers, die zich belangeloos en met veel betrokkenheid inzetten. Daarnaast hebben we ook veel trouwe inzamelaars, die maandelijks tassen vol doppen inleveren. Er ontstaan onderling ook leuke sociale contacten, wat ook weer een mooie bijkomstigheid is.”Wie wil meehelpen als vrijwilliger kan mailen naar info@stichtingd-dog.nl. Meer informatie is te vinden op stichtingd-dog.nl.

Uit de krant