(Foto: Jos Jongerius, 1984 collectie Stadsarchief Almere)
(Foto: Jos Jongerius, 1984 collectie Stadsarchief Almere)

Unieke beelden van Almere herontdekt bij digitalisering archief Almere TV

Algemeen


ALMERE – Uitzendingen van de voormalige lokale zender Almere TV zijn sinds gisterenmiddag online terug te zien. Stadsarchief Almere heeft in samenwerking met Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ruim 900 videobanden met opnames uit de periode 1984 tot 2006 laten digitaliseren. “We hebben unieke historische beelden herontdekt, zoals de beëdiging van de eerste burgemeester Han Lammers in 1982 en de opening van de Groene Kathedraal met kunstenaar Marinus Boezem in 1996”, vertelt Michel Langendijk van Stadsarchief Almere.

Almere TV was actief van1984 tot en met 2015. De uitzendingen werden indertijd bewaard op videobanden. Het video-archief van uitzendingen tussen 1984 en 2006 werd lange tijd door voormalige vrijwilligers van de omroep bewaard. In 2019 zijn ongeveer 900 Umatic en 70 DVCam videobanden overgedragen aan Stadsarchief Almere. Omdat het risico bestond dat de videobanden onbruikbaar zouden worden, zijn de afgelopen twee jaar alle banden in samenwerking met Beeld en Geluid gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt. 

“De uitzendingen bieden ons een blik op de tijdgeest en het dagelijkse leven in Almere eind vorige eeuw, maar ook op een aantal unieke gebeurtenissen”, aldus stadsarchivaris Ellis Kreuwels. “Zo zijn beelden gevonden van de eerste gemeenteraadsvergadering in 1982 en de opening van de Flevolijn Weesp – Almere in 1987.”

Flinke klus

Voormalig vrijwilligers van Almere TV hebben de band ruim twaalf jaar geleden al aan het Stadsarchief gegeven. In 2018 uitten zij hun zorgen over het feit dat de banden nog altijd niet gedigitaliseerd waren. Zij vreesden dat de beelden verloren zouden gaan. “Wij deelden dezelfde zorgen, maar het was nu eenmaal een flinke klus die niet zomaar even was geklaard”, aldus Langendijk. “We hebben hiervoor de samenwerking opgezocht met Beeld en Geluid, die alles in huis heeft om de beelden vakkundig te digitaliseren en op te slaan. Zo blijven deze historische beelden, waar echt prachtig materiaal tussen zit, voor altijd behouden.”

Oproep aan kijkers

Een eerste selectie interessante fragmenten van Almere TV is op de website van Stadsarchief Almere te zien. “Wij hebben zelf tot nu toe nog slechts een fractie van de opnamen kunnen bekijken. Verwacht wordt dat de komende tijd nog vele bijzondere momenten uit de Almeerse geschiedenis herontdekt gaan worden”, aldus Langendijk. “Wij roepen kijkers op om bijzondere of opvallende opnamen uit de ruim 900 uur materiaal aan ons door te geven.”

Via de pagina op de website van Beeld en Geluid en via de zoekportal van Stadsarchief Almere zijn de gedigitaliseerde uitzendingen publiek toegankelijk. Van een groot deel van de oorspronkelijke banden zijn de zogenaamde spotlijsten, korte inhoudsopgave van uitzendingen, bewaard gebleven. Hierdoor is zoeken op trefwoord mogelijk. Stadsarchief Almere gaat met behulp van vrijwilligers nog meer informatie per uitzending toevoegen zodat de doorzoekbaarheid op termijn nog verder toeneemt.  

Wie bijzondere of opvallende opnamen tegenkomt kan dit doorgeven via stadsarchief@almere.nl. Langendijk: “Mede op basis van deze suggesties worden korte fragmenten via de website en het YouTube kanaal van Stadsarchief Almere uitgelicht.”

Bekijk de video van de eerste uitzending van Almere TV, de opening van de Groene Kathedraal en meer fragmenten via stadsarchief.almere.nl


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto