Aart van Grootheest (rechts) overhandigt Dick Maas het boek. (Foto: Esmé Lammers)
Aart van Grootheest (rechts) overhandigt Dick Maas het boek. (Foto: Esmé Lammers)

Almeerder schrijft boek over Golden Earring clips van Dick Maas

Algemeen

ALMERE – Almeerder Aart van Grootheest heeft samen met Jan Sander en Cees van Rutten een boek gemaakt over de Golden Earring clips van Dick Maas. “We geven hiermee een blik achter de schermen en beschrijven met hoeveel professionaliteit de videoclips tot stand zijn gekomen”, vertelt hij. "Waaronder de clip van Burning Stuntman, die is opgenomen in Almere."

Door Petra Onderwater

De vier bandleden, Dick Maas, zijn assistent Myrna van Gilst en vele cast- en crewleden blikken terug op een belangrijk stuk van de roemruchte Earring-geschiedenis. "Wij zijn echt álle archieven ingedoken en hebben de beschikking gekregen over uniek materiaal, zoals de scripts en storyboards van de clips, maar ook vele niet eerder gepubliceerde foto’s", vertelt Van Grootheest, die zelf groot fans is van zowel Golden Earring als Dick Maas. De Almeerder was ook betrokken bij De Dick Maas Methode, een documentaire uit 2020 over de succesvolle filmregisseur. 

Muzikale mini-films

“Golden Earring was in 1982 de eerste Nederlandse groep die serieus werk maakte van een clip. Bij de single Twilight Zone lieten ze een ‘promotie-film’ maken door de veelbelovende filmregisseur Dick Maas. Deze muzikale mini-film werd een doorslaand internationaal succes en was het begin van een samenwerking die 15 jaar zou duren”, vertelt de Almeerder. “In dit boek beschrijven we hoe de clips met een professionele filmcrew gedraaid werden, wat hierbij de rol van de bandleden was en wat de invloed was van de clips op het succes van de band." 

Nostalgische terugblik

Ook voor Dick Maas is het boek een trip down memory lane. “Een nostalgische terugblik naar een tijd waarin het maken van videoclips nog als een kunstvorm gezien werd”, vertelt hij in het voorwoord. “Aart en Jan hebben nauwgezet het maakproces van de clips proberen te reconstrueren. Dus voor iedereen die wil weten op welke locaties we gefilmd hebben, hoe de scenario’s tot stand kwamen, wie er allemaal in mee speelden en wat er fout ging, bevat dit boek een schat aan informatie.”

Opnames in Almere

‘Burning Stuntman' was de laatste clip die Dick Maas voor de rockband maakte. De opnames vonden plaats in en om de toenmalige filmstudio van Dick Maas aan de Bolderweg in Almere Buiten, waar ook Flodder werd opgenomen. "Flodderliefhebbers herkennen duidelijk de straten en gebouwen die ook voorkomen in Flodder 3 en in de televisieserie”, vertelt Van Grootheest. "Voor de clip zijn wel diverse Amerikaanse elementen aan de locatie toegevoegd.”

Het boek is te bestellen bij de uitgever: www.vangorcum.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto