De 'surrealistische' kabelbaan geeft een blik over Almere. (Archieffoto: Wim Messink)
De 'surrealistische' kabelbaan geeft een blik over Almere. (Archieffoto: Wim Messink) WIM-MESSINK

FD: ‘Almere is het nieuwe Rotterdam’

Algemeen

ALMERE – Het Financieele Dagblad (FD) heeft woensdag een uitgebreid artikel (let op: link alleen benaderbaar voor abonnees FD) gepubliceerd over Almere, waarin de stad ‘het nieuwe Rotterdam’ wordt genoemd. Het artikel lijkt sterk op een advertorial.

Door verwonderde ogen bekijkt verslaggeefster Elsbeth Grievink de stad. Dat begint als ze over de A6 rijdt en een ‘surrelistisch’ gevoel krijgt wanneer ze onder de gondels van de kabelbaan doorrijdt. ‘Almere is hard op weg de meest innovatieve stad van Nederland te worden op het gebied van architectuur. Met wereldtuinbouw-tentoonstelling ‘Floriade’ in aantocht, moeten de ambities nog een extra zetje krijgen’, schrijft ze in een overwegend positief artikel.

Oosterwold

Ze verhaalt over Oosterwold ‘waar bewoners in alle vrijheid hun eigen duurzame huis kunnen realiseren. Maar ook in het centrum van Almere bouwen toonaangevende, vaak nog jonge architecten aan experimentele projecten.’ Ook beschrijft ze enthousiast het stadscentrum van Rem Koolhaas, DUIN, en het experimentele wijkje De Fantasie.

Floriade

De verslaggeefster van het FD gaat ook uitgebreid in op de Floriade. ‘Na het evenement wordt het terrein namelijk doorontwikkeld tot de klimaatadaptieve woonwijk Hortus. De bewoners van deze wijk zullen straks wonen in de groene overblijfselen van de ‘Floriade’. Hortus moet het toonbeeld worden van groen en gezond wonen.’ Ook wordt ingehaakt op het kunstpaviljoen dat op het terrein komt en een voorbode is van het toekomstige kunstmuseum. ‘Want dat is waar Almere nu hard aan werkt: zijn culturele aantrekkingskracht. Zodat Almere niet alleen een stad is om in te wonen en te werken, maar ook een stad om te bezoeken.’

Uit de krant