De windturbinevan Almeerse Wind in Poort. (Foto: Jan-Kees Steenman)
De windturbinevan Almeerse Wind in Poort. (Foto: Jan-Kees Steenman)

Almeerse Wind: ‘College wijzigt Raadsopdracht windmolens’

Algemeen

ALMERE – De lokale energiecoöperatie Almeerse Wind stelt dat de gemeenteraad misleid wordt bij de plannen voor een windmolenpark op bedrijventerrein Stichtsekant. Het college stelt dat de voorkeur van de gemeenteraad uitgaat naar het verkopen van gronden voor de vestiging van logistieke bedrijven en de bijhorende arbeidsplaatsen’, maar voorzitter John van Diepen noemt dit ‘een verbuiging van de raadsopdracht’. “Die luidt namelijk dat er moet worden gezocht naar een combinatie van logistieke bedrijven en windmolens. Het gaat dus om de combinatie.”

Vorige week heeft het college Almeerse Wind aangegeven dat ook hun alternatieve opstelling ‘Poort van Flevoland’, met twee reusachtige windturbines aan weerszijden van de Stichtsebrug, op die plek niet door zou kunnen gaan omdat een nieuwe kandidaat-koper alle resterende ruimte voor zichzelf zou willen benutten. Een op 27 september door het college voorgestelde alternatieve plek 500 meter landinwaarts in het groen lijkt niet realistisch. “Deze hebben we in kaart gebracht en besproken met belanghebbenden. Ecologisch en landschappelijk lijkt dit niet inpasbaar.”

Combineren

“Windmolens mogen over parkeerterreinen draaien, daarom is het combineren met grote logistieke bedrijven de oplossing”, zegt Van Diepen. Het tegen elkaar uitspelen van werkgelegenheid en verduurzaming is als het opwerpen van een probleem dat er niet is. Juist de combinatie is handig. Onze twee windmolens produceren 59 miljoen kWh per jaar. Daarmee kan je fossielvrije stroom maken, de mobiliteit op Stichtsekant vergroenen of overschotten van zonne-energie over onze kabel op het net zetten.”

Gesprekken

Ondanks aandringen van de raad om gezamenlijk het gesprek aan te gaan is het na meer dan drie jaar nog steeds niet gelukt om met kandidaatbedrijven in gesprek te komen. Marjan Minnesma, voorzitter van Samen Om en directeur van Urgenda, heeft zich opgeworpen om dit alsnog tot stand te brengen. “Het is onbestaanbaar dat het college op dit dossier niet doorpakt maar bedrijven binnenhaalt die de duurzaamheidsopdracht van de Raad tegenwerken. De gemeenteraad heeft vorig jaar de ambities voor het terugdringen van de CO2-uitstoot van Almere vastgesteld. Dat is een opdracht. Het college èn de bedrijven moeten verantwoordelijkheid nemen om de energiedoelstellingen van Almere te halen. Je moet het ijzer smeden als het heet is.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto