Almere kent inmiddels 184 Fastfood aanbieders, bijna 100 meer dan 10 jaar geleden. (Foto: Almere Zaken)
Almere kent inmiddels 184 Fastfood aanbieders, bijna 100 meer dan 10 jaar geleden. (Foto: Almere Zaken)

Ruime verdubbeling aantal Fastfood restaurants Almere

Algemeen

ALMERE - Het KRO-NCRV programma Pointer maakte gisteren een uitzending over de forse stijging van het aantal Fastfood Restaurants in Nederland. In tien jaar tijd is dit type voedselaanbod landelijk met 30% gestegen. In Almere is er zelfs sprake van een ruime verdubbeling van het aanbod in Fastfood.

Tien jaar geleden waren er in Almere 85 Fastfood restaurants te vinden. Het afgelopen decennia is dit aantal fors opgelopen naar 184, een ruime verdubbeling. In vergelijking: het aantal verswinkels steeg de afgelopen tien jaar met een veel geringer aantal, namelijk twee.

Huren door ketens

Het televisieprogramma Pointer vroeg zich af of Almere dit kan verklaren en stelde vragen aan wethouder Economische Zaken, Maaike Veeningen. Haar woordvoerder liet weten dat ze niet direct een oorzaak weten: “Voor een deel is het te verklaren door de opzet van Almere als jonge stad met moderne winkelcentra die economisch door ketens worden gehuurd.”

Overgewicht

Ook het overgewichtscijfer ligt in Almere met 55 procent boven het landelijke gemiddelde. Pointer vroeg daarop of de gemeente de een relatie ziet met de stijging van het fastfood aanbod en of de gemeente hiermee bezig is. “We zijn er zeker mee bezig, maar dat heeft niet alleen met het ongezonde eetaanbod te maken.” Begin dit jaar is Almere met een voedselstrategie gekomen, laat de woordvoerder weten. “Minima krijgen onder meer de kans om wekelijks groente- en fruittassen voor een lage prijs te bestellen en we zijn actief op scholen en in de schoolomgeving om het voedselaanbod gezonder te maken.” De Partij voor de Dieren zette echter vraagtekens bij dit project, omdat er ook snackbars in het aanbod van gezonde voedselaanbieders zijn opgenomen. 

Invloed gemeente

Pointer vroeg zich tot slot af of de gemeente graag invloed wil hebben op welke eetaanbieders zich vestigen in de stad. De woordvoerder liet daarop weten: “We zijn volop bezig om te kijken hoe we daar invloed op kunnen uitoefenen, maar het ligt moeilijk. Onder andere door beperkte wettelijke sturingsmogelijkheden.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto