De foto met blauwe locaties. Rechts is de openbare versie. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De foto met blauwe locaties. Rechts is de openbare versie. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Bewoners bewust onwetend gehouden over locatie datacenter

Algemeen

ALMERE – Ambtenaren van de afdeling Economische Zaken hebben in de communicatie naar bewoners bewust een situatiekaartje achtergehouden waarop te zien is dat er een datacentercluster van bijna 200 hectare mogelijk recht tegenover hun appartementen wordt gevestigd. De gemeente ontkent dat er informatie is achtergehouden.

Door Marcel Beijer

De gemeente onderzoekt momenteel of een datacentercluster, formeel een HUB genoemd, in de oksel van de A6/A27 kan worden gerealiseerd. Maar uit opgevraagde WOB-documenten, die in het bezit zijn van de redactie, blijkt dat de gemeente een kaartje gebruikt waarop de geschikte locaties voor de HUB blauw gekleurd zijn en waarbij ook de locatie aan de overkant van de A6 blauw staat ingekleurd. Dat is nooit gecommuniceerd en dat ligt nogal gevoelig. Bewoners van de flats in de Eilandenbuurt hebben namelijk maandenlang fel geprotesteerd tegen de komst van een zonneveld op die locatie. De ambtenaren lijken bevreesd dat er ook tegen de HUB forse weerstand zal komen.

Dringend verzoek

Op 20 augustus 2020 mailt een ambtenaar: ‘Mbt tot het kaartje heb ik later het dringende verzoek van (...) gehad om de blauw gekleurde gebieden tussen de A6 en Almere Buiten weg te laten (daar waar de hoogspanningsleiding loopt). Redenen lagen in een mislukt traject met zonnevelden aldaar.’
De ambtenaar schrijft dat daarom voor de bewoners een alternatief kaartje gebruikt gaat worden, waarbij het terrein niet blauw is ingekleurd waardoor het lijkt dat de bewuste locatie niet als optie wordt meegenomen. Een week later wordt nog eens gemaild dat de plannen ‘participatie gevoelig’ zijn.

Geschokt

Marc van Rooij, Statenlid voor 50 PLUS en lijsttrekker voor deze partij tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen is bekend met het WOB-verzoek en reageert geschokt. “Ik ging er – zoals iedereen – vanuit dat die HUB in de oksel van de A6/A27 zou komen. Nu blijkt dus uit die WOB-documenten dat ook het terrein tegenover de appartementen een optie is. Dit betekent dat de bewoners bewust om de tuin zijn geleid. Dat is een uitermate kwalijke zaak.”

Datacenter

In zijn functie als Statenlid heeft Van Rooij namens 50 PLUS bij de provincie al schriftelijke vragen gesteld over de noodzakelijkheid van zo’n HUB bij de A6. “Het lijkt er sterk op alsof verschillende overheidsinstanties met een soort salamitactiek bezig zijn om zo’n ding in Almere te krijgen. Een datacenter levert nauwelijks werkgelegenheid op en vreet energie. In Almere moet er zelfs een extra onderstation van 380 kV voor worden gebouwd. Er is enorm veel weerstand tegen, kijk maar naar het center wat Meta (het moederbedrijf van Facebook, red) in Zeewolde wil bouwen.’

Reactie gemeente

In een reactie laat een woordvoerder van de gemeente weten dat in een WOB-verzoek ook mails en documenten openbaar worden gemaakt die nog in concept zijn. “De genoemde kaartjes in het bericht klopten niet, daarom zijn ze niet verspreid. Er is dus geen sprake van bewust informatie achterhouden voor de bewoners. In het agendaverzoek zoals het college dat aan de raad heeft gestuurd, zat ook een kaart met het zoekgebied. Een deel van de strook tussen de A6 en de Lage Vaart maakt daar deel van uit. Niet voor de vestiging van de HUB zelf, maar voor de eventuele komst van een nieuw onderstation van Tennet.”
De woordvoerder stelt dat het onderzoek naar de mogelijkheid van de HUB binnenkort zal worden besproken en in een onderzoek (door bureau Berenschot uitgevoerd) particpatie met Burgerparticiaptie Almere en Bewonersplatform Oosterwold heeft plaatsgevonden. “Participatie op grote schaal was nog niet aan de orde omdat het hier gaat om een haalbaarheidsonderzoek.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto