Het ontwerp voor de GigaGieter. (Foto: CitySenses)
Het ontwerp voor de GigaGieter. (Foto: CitySenses)

CitySenses bouwt GigaGieter van plastic afval bij UpcycleCentrum

Algemeen

HAVEN - In het nieuwe jaar start de bouw van een gigantisch circulair kunstproject: de GigaGieter. De GigaGieter is een object van plastic afval en wordt 11 meter hoog. In maart zal het kunstwerk onthuld worden op de groenstrook tussen het Upcyclecentrum op de Steiger en het busstation voor de Floriade. 

De GigaGieter is ontworpen naar een idee van Irma van Zijl en wordt gerealiseerd door CitySenses; een collectief van kunstenaars en makers. Zij wonnen hiermee de ontwerpwedstrijd om de achterzijde van het upcyclecentrum aan te kleden. “De GigaGieter laat mensen in één oogopslag zien hoeveel huisraad mensen weggooien”, aldus CitySenses. “Het kunstwerk toont onze wegwerpeconomie en creëert het besef dat we hier met zijn allen wat aan moeten doen. Het is een statement tegen de gigantische hoeveelheid plastic die de wereld vervuilt. Tegelijkertijd wordt onder de tuit van de gieter een jonge boom geplant als onderdeel van het kunstwerk. Dit toont de verbinding met de natuur en de Floriade.”

Community art project

De GigaGieter is een community art project en wordt samen met Almeerders gebouwd. De stellage is gemaakt van oude rekken en stellingen uit de kunstopslag van het RijksMuseum. De plastic gieter bestaat uit weggegooid huisraad als kinderspeelgoed, emmers en tuinmeubelen die in korte tijd zijn verzameld vanuit het naastliggende Upcyclecentrum. 

Bouw mee

In januari en februari volgend jaar worden er speciale bouwdagen georganiseerd om de GigaGieter vorm te geven. Samen met een team aan vrijwilligers moet het frame bedekt worden met weggegooide plastic materialen. Wie wil meebouwen kan mailen naar info@citysenses.nl.

Uit de krant