De gestolen kratten. (Foto: aabgeleverd)
De gestolen kratten. (Foto: aabgeleverd)

“Stelen van de Voedselbank – veel dieper kun je toch niet zinken”

Algemeen

POORT - Ongeloof en boosheid strijden om voorrang bij de bewoners van het appartementengebouw Your Choice in Almere Poort. Een deel van de boodschappen die zij met een kerstactie hebben ingezameld voor de Voedselbank is gestolen. Er verdween een volle krat ingezamelde spullen uit de hal van hun flatgebouw.

De bewoners van het gebouw aan de Beneluxlaan houden drie keer per jaar zo’n inzameling. “Daar zijn we vorig jaar mee begonnen”, vertelt initiatiefneemster Nan Esser. “Door de coronacrisis mocht er niet meer ingezameld worden bij de supermarkten. Daardoor raakten de schappen van de Voedselbank steeds leger. Wij dachten: we kunnen in elk geval als buren wat doen. Bij iedereen een briefje in de bus en een paar lege kratten in de hal gezet: simpel en effectief.” De actie sloeg aan; de bewoners zijn, zeker rond de feestdagen, graag bereid om ook een beetje te delen met stadgenoten die het minder hebben.

Veiligheid

De afgelopen twee weken werd er voor de vijfde keer ingezameld. “We hebben natuurlijk wel eens gedacht: staan de spullen daar wel veilig genoeg?”, vertelt een van de buren die de actie organiseren. “Maar het is altijd nog goed gegaan. Je kunt niet zomaar ons gebouw inlopen, maar je hebt nooit 100% zicht op wie er binnenkomt. We hangen duidelijke brieven bij de kratten waarop te lezen is dat het een actie voor de Voedselbank is. Misschien naïef, maar je hoopt toch dat dat mensen ervan weerhoudt om in de kratten te graaien.”

Bijzondere gift

“We zijn echt geschokt dat het is misgegaan. Stelen van de Voedselbank – veel dieper kun je toch niet zinken”, verwoordt organisator Wim Gerber het gevoel van alle buren. Wat het verhaal extra verdrietig maakt is dat zat er een bijzondere gift in de gestolen krat zat. Een van de bewoonsters verloor twee maanden geleden haar man. “Ik had zijn voorraadje persoonlijke verzorgingsproducten en andere spullen speciaal voor de VLA bewaard, omdat ik weet dat Herman dit gewild zou hebben. Dit doet zo’n pijn, hier heb ik heel veel verdriet van”, schrijft zij op de Facebookpagina van de flatbewoners.

Laatste keer?

“Door dit soort praktijken is het nu niet meer mogelijk om opnieuw zo’n actie te doen”, aldus mede-organisator Petra Fiene. “We hopen dat de lezers van dit verhaal net zo verontwaardigd zijn als wij”, zeggen de buren. “En dat er mensen zijn die willen helpen om het een beetje goed te maken voor de Voedselbank. Via hun site voedselbankalmere.nl kun je ook virtueel boodschappen doneren. Dat maakt niet goed wat er is gebeurd, maar het helpt tenminste de Voedselbank”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto