Niels Hermus van Let's do Goods overhandigde kunstenares Ruth Dankerlui het eerste paar van haar Almeerse sokken. (Foto: Jonathan van Hulst)
Niels Hermus van Let's do Goods overhandigde kunstenares Ruth Dankerlui het eerste paar van haar Almeerse sokken. (Foto: Jonathan van Hulst)

Kunstige sokken maken Almere een stukje mooier

Algemeen

ALMERE – Let’s do Goods heeft samen met de Almeerse kunstenares Ruth Dankerlui een unieke Almeerse sok ontworpen. Van elk verkocht paar wordt er ook een paar gedoneerd aan de daklozen-community. “Sokken worden namelijk het minst gedoneerd, terwijl ze juist het meest nodig zijn”, vertelt initiatiefnemer Niels Hermus van Let’s do Goods.

Sinds vorig jaar lanceert Let’s do Goods elke maand een nieuwe sok van een nieuwe kunstenaar uit een andere stad in Nederland. De sokken zijn ontworpen door onbekende kunstenaars met geleefde ervaring op het gebied van dakloosheid, verslaving of psychiatrie. “Wij doneren een paar sokken voor elk paar dat verkocht wordt en werken daarbij samen met lokale hulpverleningsorganisaties en het Leger des Heils. Zo zorgen we dat de donaties goed terechtkomen”, aldus Hermus. De Almeerse sok is een samenwerking tussen kunstenares Ruth Dankerlui, Kwintes, AC Jan Steen en Let’s do Goods. 

Bewustwording rond armoede en dakloosheid

De sokken zijn een middel om op een creatieve manier bewustwording te creëren rondom armoede en dakloosheid. Hermus: “Onze missie is samen de wereld een beetje mooier te maken. Welvaart en kansen in de wereld zijn oneerlijk verdeeld. Wat voor de één vanzelfsprekend is, is dat voor een ander zeker niet. Wij willen op een creatieve en positieve manier een gesprek hierover op gang brengen. Daarnaast geven we de deelnemende kunstenaars een podium voor hun verhaal.” 

Almeerse kunstenares Ruth Dankerlui

Een van hen is de Almeerse Ruth Dankerlui. Na een intensieve periode, waarin ze de zorg over haar moeder had, kwam zij in een moeilijke periode terecht. Ze ging een lange depressie tegemoet en verloor haar interesse in veel dingen. Binnen het activeringscentrum Jan Steen in Almere Haven, waar Ruth al jaren bijna dagelijks kwam, is ze begonnen met schilderen. Ze stond zelf versteld van wat ze allemaal kon maken: grote portretten, gebouwen en kleurrijke levendige schilderijen met een eigen verhaal. Ruth kan maandenlang bezig zijn met een doek en wordt dan helemaal in beslag genomen. 

‘Boven water in Almere’

Het thema van haar sok is ‘Boven water in Almere’. Tijdens de lancering mocht Ruth het eerste exemplaar van haar sok in ontvangst nemen. Daarna werden verspreid door Almere sokken opgehangen om aandacht te vragen voor het project. De sokken zijn te bestellen voor € 12,50 op www.letsdogoods.com.


(Foto: Jonathan van Hulst)

Zie onderstaand filmpje voor meer informatie over het project:


(Foto: Jonathan van Hulst)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto