Donderdagavond 28 februari om 21:01 uur: De eerste koopavond tijdens de avondklok. (Foto: Sietse van der Wal)
Donderdagavond 28 februari om 21:01 uur: De eerste koopavond tijdens de avondklok. (Foto: Sietse van der Wal)

Kunstenaar Sietse van der Wal brengt avondklok in beeld

Algemeen

ALMERE – ‘Wat doet een avondklok met Almere, van zichzelf al een slaapstad?’ Die vraag stelde de Almeerse kunstenaar Sietse van der Wal zichzelf toen deze maatregel vorig jaar werd ingevoerd om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Tijdens de avondklok maakte hij elke avond om 21:01 uur ergens in Almere een foto, om daarna de omgeving te verkennen. De foto’s zijn verwerkt tot het boek 21:01 Avondklok in Almere

“Ik had nooit gedacht dat zo’n vrijheidsbeperkende maatregel als de avondklok er ooit zou komen. Ik riep ook dat ik me daar nooit aan zou houden. Ik liet me vroeger al niet vertellen hoe laat ik thuis moest komen”, lacht hij. “Toen de avondklok toch werd ingevoerd had ik een aantal opties: ik kon me er als een rebelse puber gewoon niet aan houden, of ik kon met mijn staart tussen mijn benen braaf binnenblijven. Maar ik kon ook als kunstenaar onderzoeken wat deze avondklok met Almere en met mijzelf zou doen. Daar was ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar.” 

Gevoel van vrijheid

En dus ging de Almeerder elke avond de straat op om de avondklok in beeld te brengen. “In het begin voelde ik me niet echt comfortabel als ik in mijn eentje door de donkere straten liep, maar dat onbehaaglijke gevoel verdween al snel. Op een gegeven moment had ik echt een beetje het idee dat ik helemaal alleen op de wereld was en ergens voelde dat best fijn. Het gaf een gevoel van vrijheid.”

Het viel niet mee om elke avond weer iets nieuws in beeld te brengen. “De avondklok zou aanvankelijk twee weken duren, maar werd toen met nog eens twee weken verlengd en duurde uiteindelijk van 23 januari tot half april. Het was soms moeilijk om gemotiveerd te blijven, maar ik heb geen avond gemist.”

Aangehouden

Van der Wal kreeg te maken met barre winterse omstandigheden, maar trotseerde de sneeuw en de kou. Hij werd in totaal dertien keer aangehouden door agenten en handhavers. “Maar ik had keurig een werkgeversverklaring voor mezelf ingevuld. Ik was immers aan het werk. Ik werd ook door omstanders soms argwanend aangekeken als ik foto’s aan het maken was in een donkere wijk, maar ik heb vooral ook heel veel interessante gesprekken gevoerd.” 

Boek in collectie Stadsarchief

De kunstenaar had aanvankelijk het idee om zijn fotoserie te exposeren. “Maar dat kon niet vanwege de coronamaatregelen. Met hulp van Cultuurfonds Almere heb ik de serie daarom in boekvorm uitgebracht. Stadsarchief Almere heeft het boek zelfs opgenomen in de collectie van de stad, omdat het toch een bijzonder deel van de recente geschiedenis heeft vastgelegd.” Het boek 21:01 Avondklok in Almere is verkrijgbaar bij VVV Almere en te bestellen via www.2101.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto