De eerste 20 aanwezigen krijgen een gechipte houtcard van de Lumierepark Populier. (Foto: aangeleverd)
De eerste 20 aanwezigen krijgen een gechipte houtcard van de Lumierepark Populier. (Foto: aangeleverd)

Nature Access laat stadsbosoogst Almere de wereld over gaan

Algemeen

ALMERE - Jos Bregman van Nature Access is zondag 13 februari aan de beurt om de Floriade-aftelklok op de Esplanade te verzetten. Hij maakt er een groen feestje van, waarbij de eerste 20 aanwezigen een Boombom2022 Houtcard krijgen. Deze houten kaarten, afkomstig van boomstammen uit het Lumièrepark, zijn voorzien van een chip. Wie deze scant bouwt mee aan aan het project Boombom2022. 

“Nature Access pleit voor een duurzaam beheerd, groeiend en steeds biodiverser Groot Almeers Stadsbos, waaruit we met respect oogsten voor een lokale houtambacht-economie”, aldus Bregman. Voor zijn project Boombom2022 zaagt hij houtsamples uit dertien boomstammen van de Stadsbosoogst 2021. “In handen van mijn publiek gaan deze de wereld over en zo komen er stukjes Groot Almeers Stadsbos dus overal terecht. Reacties van het publiek wereldwijd verwerk ik tot een digitaal kunstwerk, dat vanaf 14 april te zien is op boombom2022.nl.”

Gechipte landmarks

Op de boomoogstplekken plant Bregman gechipte landmarks terug. “Zo ontstaat ook een genetwerkt landschapskunstwerk op dertien plekken in Almere. Alle samples worden voorzien van een chip waarin ik de oorsprong van het hout programmeer. De eerste 500 samples zijn inmiddels de wereld in: ze worden gebruikt bij de bouw van diverse paviljoens op de Floriade, dienden onder andere als relatiegeschenk voor Collage, maken onderdeel uit van een onderzoek van Aeres Hogeschool en de Gigagieter van Citysenses en staan bij Odin Vliervelden als plantenbak.”

Bregman verzet zondag de aftelklok naar nog 60 dagen tot de opening van de Floriade. “Elke dag staat voor honderd van de zesduizend Boombom2022 Samples die ik wil verspreiden. Aanwezigen kunnen ter plekke ook nog meehelpen een vogelhuisje te bouwen. Deze zijn ook gechipt en te koop voor 21 euro. De opbrengst gaat naar de verdere realisatie van Boombom2022.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto