De rouwlinten zijn van de bomen verwijderd. (Foto: aangeleverd)
De rouwlinten zijn van de bomen verwijderd. (Foto: aangeleverd)

Gemeente verwijdert de rouwlinten Westerdreef

Algemeen

HAVEN CENTRUM - De rouwlinten die maandag door actievoerders zijn aangebracht bij de bomen langs de Westerdreef zijn door de gemeente weer verwijderd. De bomen worden binnenkort gekapt omdat ze volgens de gemeente een gevaar vormen bij stormachtig weer.

Door Marcel Beijer

De actievoeders twijfelen ernstig aan die lezing. Maandag hebben ze om de 180 bomen rouwlinten aangebracht met de tekst ‘ik moet dood’. Inmiddels blijken de rouwlinten van de bomen te zijn verwijderd. ‘Voor ons voelt het alsof ons de mond is gesnoerd’, schrijft Chris van der Paardt aan de redactie. Hij wil uitgezocht hebben wie hier verantwoordelijk is. ‘Een particulier persoon? Niks aan te doen. Dan hebben we pech gehad. Maar is het een ambtenaar? Een autoriteit? Dan moet dit tot op het hoogste niveau worden uitgezocht.’

Gemeente haalde linten weg

Volgens een woordvoerder zijn de linten door de gemeente weggehaald. ‘Dat is beleid, als er voorwerpen aan bomen worden gehangen of geplaatst die er niet horen, dan verwijdert de gemeente dat weer.’
Fractievoorzitter Jesse Luijendijk noemt de actie van de gemeente ‘een ernstige aantasting van het recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting’.  ”De bomen worden volgende week gekapt. De gemeente had wel wat meer coulance kunnen hebben. Maar blijkbaar mag niemand weten dat de bomen weg gaan en moet alles zo stil en onzichtbaar mogelijk gebeuren.”

SP

Ook de SP is verbijsterd. “Hier zit een luchtje aan”, reageert Eibert Draisma van de partij. “Als er vuildumpingen in woonwijken zijn is de gemeente ontzettend traag, nu zijn die linten in één dag opgeruimd. Vreemd want we hebben zondag een demonstratie gepland staan en dan hadden we ze gewoon zelf keurig verwijderd en eventueel kunnen hergebruiken.”

Rouwmanifestatie

Komende zondag, 13 februari, houden Havenbewoners, samen met de SP, Partij voor de Dieren en klimaatbeweging Extinction Rebellion, een rouwmanifestatie voor de bomen van de Westerdreef. De manifestatie start om 14.00 uur bij de afslag Uithofpark. Deelnemers wordt verzocht zwarte kleding te dragen, de bomen een laatste groet te brengen en ze massaal te fotograferen nu het nog kan.
De actievoerders gaan woensdagmiddag nieuwe markeringen aanbrengen, maar dit keer met (milieuvriendeljke!) kalk.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto