Agenten in opleiding. Almere heeft ze hard nodig. (Foto: aangeleverd)
Agenten in opleiding. Almere heeft ze hard nodig. (Foto: aangeleverd)

Wijkagent moet in de zomer werk even laten liggen

Algemeen

ALMERE – Het Almeerse politiekorps is momenteel zo onderbezet dat wijkagenten in de zomer hun werk even moeten laten liggen omdat anders de 112-spoedmeldingen niet kunnen worden opgevolgd. Ondanks het gebrek aan agenten is de stad er in het algemeen wel veiliger op geworden.

Door Marcel Beijer

Dat zei Ben Nassir Bouayad, het nieuwe sectorhoofd van de politie, donderdagavond bij de bespreking over de veiligheid in de stad. Volgens Bouayad is de onderbezetting van het korps momenteel op het dieptepunt. “We zijn momenteel versneld agenten aan het opleiden. Die studeren eind 2023 af. Tot die tijd is er in Almere politieschaarste”, stelde het sectorhoofd die aangaf dat hij in de zomervakantie een week of drie de werkroosters niet rond krijgt. Wijkagenten zullen in die periode moeten bijspringen om 112-meldingen op te kunnen volgen. Niet-spoedeisende zaken in de wijk blijven dan even liggen. Eind 2023 is het dieptepunt dus voorbij volgens Bouayad, maar waarschijnlijk zal er dan nog steeds sprake zijn van onderbezetting. Veel agenten staan voor hun pensioen.

Lobbyen

Net als voorganger Franc Weerwind riep burgemeester Ank Bijleveld de politieke partijen op om in Den Haag te lobbyen om het korps op de vereiste grootte te krijgen. “Ook mijn voorganger deed er van alles aan om dit probleem landelijk aan te kaarten. Feit is dat het landelijk verdeelmodel van de politie erg nadelig voor een groeistad als Almere is.” Toch wees zij erop dat Almere, ten opzichte van andere grote steden, relatief veilig is. Die mening was ook Bouayad toegedaan. Hij ziet vooral een verschuiving van de traditionele criminaliteit naar digitale criminaliteit. Ook ondermijning baarde hem zorgen evenals de toename van huiselijk geweld. 

Woninginbraken

Officier van Justitie Roland de Kruijk liet weten dat het aantal woninginbraken de laatste jaren enorm gedaald is. Dat is vooral te danken aan de samenwerking met andere regio’s, en de hogere straffen die worden uitgedeeld. “Wij vreesden na de corona-lockdown voor een enorme piek, maar die bleef uit.” Ook stelde De Kruijk vast dat de golf overvallen op (telefoon)winkels ten einde was. “Er was een hele harde kern jongens die we hebben opgepakt. Ook zij kregen lange celstraffen.” Volgens De Kruijk zal er voorlopig ook geen nieuwe golf komen. “We werken nu met natrajecten en grijpen preventief in. Dat werpt zijn vruchten af.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto