Keolis gaat het pendelvervoer op de Floriade doen. Met dieselbussen. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Keolis gaat het pendelvervoer op de Floriade doen. Met dieselbussen. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Geen elektrische bussen op Floriade

Algemeen

Geen elektrische bussen op Floriade

Door Robert Mienstra

ALMERE – De pendelbussen op de Floriade worden niet elektrisch. Er gaat louter gereden worden met dieselbussen. Dit meldde Floriadewethouder Jan Hoek (GroenLinks) donderdagavond op de Politieke Markt. “Het kost te veel zei Hoek, “ik had het graag anders gezien.”

De Almeerse busondernemer Almere Tours zei in zijn inspreekbeurt in de raad dat de aanbesteding van busvervoer niet eerlijk was verlopen. Almere Tours had niet mee mogen bieden op de aanbesteding voor het pendelbusvervoer tijdens de Floriade. “Als Almeers ondernemer had ik dat graag anders gezien.”
Wethouder Hoek zei dat de aanbesteding al zo’n vijf jaar geleden gegund was aan Keolis. “Dat zal al in de toenmalige OV-concessie. “De raad had dat toen bespreekbaar kunnen maken.” Toon van Dijk van de PVV gaf later op twitter aan dat hij dit tot de bodem toe gaat uitzoeken.

Gedogen

Het college heeft besloten om bouwwerken op de Floriade waar nog geen vergunning voor is afgegeven te gedogen om zo op tijd klaar te kunnen zijn. “Dat is gewenst en aanvaardbaar zei Hoek, “de bouwwerken voldoen aan het bestemmingsplan. Bij het gedogen van de bouw monitoren we vooral de veiligheid van de constructie. Wel is het zo dat de gebouwen pas gebruikt mogen worden als de vergunning daadwerkelijk verleend is.”

Qatar

Hoek zei verder dat Qatar wel degelijk aan het bouwen is op de Floriade. “Ze betalen alleen niet mee aan de bouw van het werelddorp.” Daarmee zette hij een misverstand recht dat ontstaan was.
AP/OPA en de PVV stelden verder dat de Floriade BV failliet is. Ook dat ontkrachtte Hoek. “De liquiditeit van de Floriade BV is goed.” Daarmee stelde de wethouder dat de BV over voldoende liquide middelen beschikt om aan alle kortlopende betalingsverplichtingen te voldoen.
Een aantal partijen waaronder de PvdA en de VVD zeiden dat er vanaf nu geen cent extra in de Floriade gestopt moet worden. De BV en de gemeente moeten het doen met de reserves die er vastgesteld zijn.
Het college wil de komende tijd meer de vrije hand hebben om de reserves in te zetten zonder dat de raad daar meteen haar zegje over doet. Pas als er nog slechts 5 miljoen over is, komt de raad weer in beeld. “Over de inzet van de reserves zullen wij de raad gaan inlichten via een raadsbrief. Daarna staat het u vrij die raadsbrief te agenderen”, zei Hoek.

Wereldkaart

Verder bleven de verhoudingen in de raad hetzelfde. De collegepartijen VVD, ChristenUnie, GroenLinks, het CDA en Leefbaar Almere verwachten een mooie Floraide die Almere op de wereldkaart zet. De PvdA doet dat ook, maar houdt wel een slag om de arm. De oppositie herhaalde haar standpunt dat het code rood is voor de Floriade. 

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto