Natuurbelevingscentrum Oostvaarders is nagebouwd in Minecraft.
Natuurbelevingscentrum Oostvaarders is nagebouwd in Minecraft.

Ontwerpers gezocht voor Minecraft-challenge Open Monumentendag

Algemeen

ALMERE - Kunstlinie is op zoek naar ontwerpers, gamers of architecten voor een Open Monumentendag Challenge. Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is nagebouwd in Minecraft en iedereen kan helpen het gebouw toegankelijker te maken. Via de Minecraft-server kan het gebouw naar eigen inzicht worden aangepast. 

Tijdens de Open Monumentendag op 11 september is de nodige inspiratie opgedaan over de haken en ogen aan het ontwerp van het natuurbelevingscentrum op het gebied van toegankelijkheid. “Het hele idee van Open Monumentendag is dat we monumenten die normaal gesproken dicht zijn toegankelijk maken. Hoe doe je dat als dat niet zomaar kan? Vanwege coronamaatregelen, maar ook voor mensen met een beperking”, vertelt Bo Naarden van Kunstlinie. “We kwamen al snel op de digitale wereld uit, want die is vrijwel altijd open, én het maakt niet uit of je bijvoorbeeld in een rolstoel zit of niet.”

Tijdens een pilot werden verschillende mensen bij elkaar gezet om uiteenlopende visies op wat het perfecte gebouw is bij elkaar te brengen. “Architecten met hun professionele blik, jongeren met hun onbevangen blik en (jongeren) met een beperking. Na deze pilot vonden alle betrokkenen dat dit smaakte naar meer.” 

De Open Monumentendag Challenge daagt ontwerpers uit om na te denken over verbeteringen. Is het hele gebouw voor iedereen bereikbaar? Zijn er drempels? Passen rolstoelen in de lift? Moeten er liften worden toegevoegd, of hellingbanen?

Onbegrensde mogelijkheden

“Door een Minecraft-monument te maken. maak je het gebouw niet alleen voor iedereen toegankelijk, maar kun je ook spelen met wat je met het pand zou kunnen doen”, aldus Naarden. “Minecrafters zien het blokkerige van het spel daarbij totaal niet als beperking, maar zien juist vooral de verder onbegrensde mogelijkheden. Je kunt er ook absoluut meer details in kwijt dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat was voor ons bij Kunstlinie ook nog best aftasten. Hoewel het idee vanuit ons kwam, hadden we echt de hulp nodig van een expert, de jonge ondernemer Thomas Bosch van Cubefields, om ons op weg te helpen.

Kunstlinie hoopt dat de ontwerpen de architecten zullen inspireren. Ook voor toekomstige projecten. “We vinden het heel bijzonder dat de oorspronkelijke architecten, Van Veen Architecten, ervoor openstaan dat we dit project met hun gebouw aangaan. Zelf zijn we heel benieuwd wat voor creativiteit deze challenge zal losmaken.”

Geldprijzen te winnen

De winnende inzendingen worden gepresenteerd aan de gemeente Almere, krijgen een plek op de website van Kunstlinie én worden beloond met een geldprijs. De eerste prijs bedraagt 500 euro, de tweede prijs 250 euro en de derde prijs 100 euro. 

Tot en met vrijdag 21 januari kan worden meegedaan met de challenge. Meer informatie: https://kunstlinie.nl/open-monumentendag-2021.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto