Almere krijgt een kinderburgemeester. (Foto: Adobe Stock)
Almere krijgt een kinderburgemeester. (Foto: Adobe Stock) annanahabed - stock.adobe.com

Almere krijgt kinderburgemeester

Algemeen

ALMERE – Almere krijgt een speciale kinderburgemeester. In Nederland zijn momenteel 87 kinderburgemeesters. De verwachting is dat de kinderburgemeester begin volgend jaar wordt geïnstalleerd.

Vaak hebben kinderburgmeesters voornamelijk een ceremoniële rol, maar soms hebben ze ook een meer inhoudelijke rol. In veel gevallen heeft het primair onderwijs een taak bij de invulling van de rol van een kinderburgemeester. In Almere vinden scholen het een interessant idee, maar wil het merendeel er op dit moment niet mee aan de gang gaan. Ook vanuit de raadsgriffie is aangegeven dat er momenteel geen ruimte is om dit initiatief in te passen in het lopende scholenprogramma. Wel zou het deel uit kunnen maken van het toekomstige Burgerschapsprogramma.

Draagvlak

Het college zegt toch te hechten aan het betrekken van de jeugd bij de lokale democratie. Daarom zal toch binnenkort al worden overgegaan tot de instelling van een ceremoniële kinderburgemeester. De kinderburgemeester zal gekozen worden door middel van een verkiezing onder (meewerkende) scholen primair onderwijs en benoemd worden voor één jaar. De verkiezingscampagne start jaarlijks in de week van de verjaardag van Almere en dat is 30 november. De verwachting is dat de eerste ceremoniële kinderburgemeester van Almere in het eerste kwartaal officieel geïnstalleerd kan worden. De kinderburgemeester zal in eerste instantie een rol krijgen bij bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht, uitreikingen van de Almeerse Kei/Kinderlintje, de Kinderherdenking op 4 mei en de vertegenwoordiging bij de landelijke dag voor kinderburgemeesters.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto