De familie Akulai helpt nu zelf Oekraïense vluchtelingen. (Foto: aangeleverd)
De familie Akulai helpt nu zelf Oekraïense vluchtelingen. (Foto: aangeleverd)

Zending over Grenzen hielp Oekraïens gezin nieuw leven op te bouwen

Algemeen

ALMERE - De familie Akulai uit Oekraïne vluchtte in 2014 vanwege het conflict in het oosten naar Roemenië. Zending over Grenzen, een hulporganisatie met een Nederlandse vestiging in Almere, heeft hen destijds opgenomen in hun gezinssponsorprogramma. Het gezin staat op het punt om het familiesponsorprogramma af te ronden, omdat ze zichzelf inmiddels kunnen redden. Nu reiken zij uit naar een ander Oekraïens gezin dat op de vlucht is.

Oleksandr Akulai besloot enkele weken geleden een busje te huren en naar de Oekraïense grens te rijden. Hij gaf drie gezinnen die op de vlucht waren een lift terug naar zijn dorp in Roemenië. Zelf hebben ze een van de gezinnen in huis genomen. Oleksandr: “Hoe kunnen we toekijken en niets doen? Wij zaten een paar jaar geleden in dezelfde situatie.” Toen de familie Akulai destijds vluchtte, raakten ze alles kwijt wat ze hadden. Oleksandr en zijn vrouw Ana hadden destijds een peuter en een baby. Maandenlang waren twee tassen met kleding hun enige bezit. 

Nieuw leven opgebouwd

De Pinksterkerk in Pitesti, de stad waar ze uiteindelijk gingen wonen, liet het gezin 2 jaar gratis in een kerkappartement wonen. Niet lang daarna werd de familie Akulai opgenomen in het gezinssponsorprogramma van Zending over Grenzen. Met hun hulp heeft het gezin een nieuw leven opgebouwd. Nu krijgen ze zelf de kans om vluchtelingen in nood te helpen.

Zending over Grenzen

Zending over Grenzen is een internationale organisatie met een Nederlandse vestiging in Almere. “Ons doel is kansarme gezinnen, kinderen en ouderen in Oost-Europa uit de armoede te helpen. Met hulp van sponsors, donateurs en vrijwilligers willen we mensen in nood laten merken dat ze er niet alleen voor staan. Samen met lokale medewerkers en kerken in de betreffende landen zoeken we naar een manier van bestaan waarin zij niet langer afhankelijk zijn van hulp van buitenaf. Een van onze veldlanden is Oekraïne.”

Spullen doneren

Zending over Grenzen blijft mensen in Oekraïne zoveel mogelijk steunen. Wie de organisatie wil helpen kan voor meer informatie terecht op www.zendingovergrenzen.nl. Ook is het altijd mogelijk om goederen (kleding, schoenen, dekens, fietsen, naaimachines, persoonlijke hygiëneartikelen, luiers en incontinentiemateriaal) te doneren in de container voor het pand aan de Omroepweg 10 in Almere. De organisatie zorgt ervoor dat de spullen naar Oost-Europa vervoerd worden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto