De website van Argos (Foto: Argos)
De website van Argos (Foto: Argos)

Argos: mogelijk IC-patiënten Flevoziekenhuis onnodig overleden

Algemeen

ALMERE - De patiëntveiligheid op de intensive care van het Flevoziekenhuis is vorig jaar zo ernstig in gevaar geweest, dat de afdeling eigenlijk had moeten sluiten. Dit blijkt uit een vertrouwelijk onderzoeksrapport dat in handen is van het radio-programma Argos. Deskundigen spreken van ‘een verwaarloosde IC’ en dringen aan op ingrijpende maatregelen. Mogelijk zijn door de situatie in het Flevoziekenhuis patiënten onnodig overleden. 

Verpleegkundigen geven tegenover Argos aan dat er van zeker één sterfgeval sprake is geweest waaraan een medisch incident is voorafgegaan. Daarnaast blijkt uit interne stukken dat een overlijdensgeval op de afdeling cardiologie indirect te maken had met de situatie op de intensive care.
Meldingen van incidenten of mogelijke calamiteiten worden ook niet altijd goed onderzocht, meldt het vertrouwelijke onderzoeksrapport Intensive care, rapportage verbetertraject – augustus 2021, geschreven door een externe organisatieadviseur die tevens als intensivist-cardioloog verbonden is aan het ErasmusMC. De IC is ondanks de risico’s opengebleven, omdat sluiting grote gevolgen zou hebben gehad voor de behandeling van covid-patiënten.

Vertrouwen opgezegd

Hoewel de situatie inmiddels enigszins is verbeterd, hebben de verpleegkundigen hun vertrouwen in de raad van bestuur opgezegd en aan de bel getrokken bij de raad van toezicht en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Volgens de verpleegkundigen zijn de omstandigheden op de IC nog uiterst fragiel en neemt het ziekenhuisbestuur niet de maatregelen die nodig zijn om de patiëntenzorg structureel te verbeteren.
Zij verwijten met name bestuursvoorzitter Anita Arts de afgelopen jaren nauwelijks naar hun noodkreten te hebben geluisterd. Twee interim-leidinggevenden die vorig jaar werden aangesteld om de boel weer op de rails te krijgen, hebben hun opdracht voortijdig teruggegeven omdat de raad van bestuur bepaalde verbeterplannen niet wilde uitvoeren. Een van de interim-leidinggevenden is de intensivist uit het ErasmusMC.

‘Ernstig onprofessioneel gedrag’

De problemen in het Flevoziekenhuis komen vooral voort uit de volledig verstoorde werkverhoudingen tussen enerzijds de verpleegkundigen en anderzijds de intensivisten. Met name in die laatste groep zouden enkele medisch specialisten zich schuldig hebben gemaakt aan ‘ernstig onprofessioneel gedrag’.
Argos voerde afgelopen weken vertrouwelijke gesprekken met 12 (oud-)verpleegkundigen, arts-assistenten en andere betrokkenen, en kreeg inzage in diverse interne stukken. Daaruit blijkt dat vier van de zes intensivisten er een volstrekt eigen werkwijze op nahielden, waarbij de zorg voor patiënten vaak uit het oog werd verloren.
Zo onderzochten de intensivisten hun patiënten niet of nauwelijks zelf aan het bed. Zij beoordeelden hen voornamelijk op basis van de gegevens in het computerdossier. Als in dat elektronische patiëntendossier informatie ontbrak, vond bijvoorbeeld een dialysebehandeling ‘zonder monitoringsdata’ plaats.

Flevoziekenhuis

Op de website van het ziekenhuis stelt het bestuur van het Flevoziekenhuis dat er inderdaad serieuze problemen zijn geweest en dat de IC ‘een moeilijke periode achter de rug heeft’. ‘Daarover zijn wij altijd transparant geweest en wij hebben daarover vroegtijdig aan iedereen informatie verschaft die hiervan moest weten, zoals de Inspectie van Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Nu wij op basis van Argos’ vooraankondiging beter weten waar het over gaat, zijn wij bezig de feiten op een rij te zetten.’


De uitzending van Argos is zaterdag om 14.00 uur te bekijken via  NPO Radio 1.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto