Er werden kransen gelegd bij de Anne Frankboom. (Foto: Erik Frings)
Er werden kransen gelegd bij de Anne Frankboom. (Foto: Erik Frings) Erik Frings

Herdenking met theater en muziek in Bos der Onverzettelijken

Algemeen

VERZETSWIJK - In het Bos der Onverzettelijken kon dit jaar weer een kinderherdenking worden georganiseerd. Jong en oud kwamen woensdagavond samen op het herdenkingsveld, bij de de Anne Frankboom en het herdenkingsmonument voor de omgekomen bemanningsleden van de Britse bommenwerper Short Stirling BK716.

Voor de 29ste keer werd de Kinderherdenking gehouden en het grootste gedeelte van het programma was bedacht en uitgevoerd door kinderen. Er werd weer verzameld bij Jeugdland Stad aan de Weg 1940-1945, waarna gezamenlijke naar het herdenkingsveld werd gewandeld. Kinderen lazen daar zelf geschreven gedichten voor, een kinderkoor zong liederen en locoburgemeester Maaike Veeningen en de voorzitter van de stichting Bos der Onverzettelijken stonden in hun toespraken stil bij de slachtoffers die gevallen zijn in de oorlog, zowel in het verleden als het heden. Namens de gemeente, de scoutingvereniging en verschillende scholen werden bloemenkransen gelegd. 

Suburbia en Black Pencil

Theatergroep Suburbia en Black Pencil presenteerden na de herdenking een gezamenlijke voordracht, als onderdeel van het landelijke initiatief Theater na de Dam. “De Nationale Dodenherdenking heeft dit jaar een urgente betekenis gekregen die we een paar maanden geleden niet hadden kunnen voorzien. Juist daarom gedenken wij nu. Door verhalen door te geven, kan het besef levend gehouden worden dat zoiets verschrikkelijks als een oorlog nooit mag gebeuren. Een vraag die weer actueler is dan ooit.”

Bijzonder was de samenwerking met de Oekraïense componist Alfred Momotenko. Speciaal voor deze avond componeerde hij een nieuw stuk, dat werd uitgevoerd door het Almeerse muziekgezelschap Black Pencil. Dyon Wilkens (21), acteur bij jongerentheatergezelschap SubSub, bracht een zelfgeschreven rap ten gehore en Suburbia-acteurs Hanne Arendzen en Ali-Ben Horsting droegen gedichten en getuigenissen uit de Tweede Wereldoorlog voor. Suburbia in de Buurt-speler Netty Veltman (76) las een fragment uit het dagboek van Anne Frank.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto