De lichtshow Flower Power is tot in de wijde omtrek te zien. (Foto: aangeleverd)
De lichtshow Flower Power is tot in de wijde omtrek te zien. (Foto: aangeleverd)

Partij voor de Dieren bezorgd om overlast lichtshow ‘Power Flower’

Algemeen

ALMERE - Gedurende de hele Floriade Expo is een hoogspanningsmast in het Weerwater na zonsondergang omgetoverd tot een lichtkunstwerk: ‘Power Flower’. De Partij voor de Dieren vreest echter dat deze lichtshow de stad vooral overlast bezorgt. De partij gaat hier vragen over stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

‘Power Flower’ is een project van Mothership in samenwerking met Netwerkbeheerder TenneT en is mogelijk gemaakt door de gemeente Almere en provincie Flevoland. De geavanceerde lichttechniek is eerder ingezet op de Erasmusbrug tijdens het Eurovisie Songfestival. “Bewoners tot in de wijde omtrek zien de laserstralen. Bij een bewoner aan het Weerwater voelt het zelfs alsof iemand met een zaklamp in je gezicht schijnt”, stelt de Partij voor de Dieren. 

Onderzoek naar impact

Naast de overlast die het lichtkunstwerk kan veroorzaken voor inwoners, maakt de partij zich zorgen over de impact op andere gebieden. Zo stellen zij ook vragen aan het college over de invloed van deze sterke lichtbron op dieren, waaronder vleermuizen en broedende vogels. “Het college heeft in 2018 namelijk al toegezegd om het tegengaan van lichtvervuiling nadrukkelijk mee te nemen in de uitwerking en realisatie van het evenement en de woonwijk; en verlichting, vooral in de buurt van de groene kernen van het gebied zoals Utopia en het Weerwatereiland, diervriendelijk uit te voeren.”

Daarnaast stelt de Partij voor de Dieren vragen over de invloed van het kunstwerk op overvliegende vliegtuigen en het stroomverbruik. De partij wil dat het college de gemeenteraad inzicht geeft in de impact van het kunstwerk. Als het college hier nog geen antwoord op kan geven, verzoeken zij de gemeente het lichtkunstwerk uit te zetten, totdat het onderzoek naar deze effecten wel is uitgevoerd.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto