Bewoners Deining vieren verjaardag. Tweede van links: Maria Toren. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Bewoners Deining vieren verjaardag. Tweede van links: Maria Toren. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Bewoners seniorenwoningen De Deining dolgelukkig

Algemeen

‘Welkom in het Almeerse Begijnhof’

Door Robert Mienstra

DE MARKEN – Een twaalftal bewoners van het seniorenhof De Deining in De Marken viert op het grasveld dat omsloten wordt door twintig seniorenwoningen de verjaardag van een van hen. “Welkom in het Almeerse Begijnhof”, knipoogt een van de bewoners naar de journalist. “Je mag het ook een knarrenhof noemen, hoor”, lacht een ander. De stemming zit er goed in.

“Het is in het hofje de Deining geweldig wonen voor ons ouderen”, zegt bewoonster Maria Toren. “De huizen zijn prachtig en deze vorm van wonen – alle huizen rondom een mooi aangelegd veldje – bevordert de betrokkenheid tussen de bewoners. Doordat de zorg zo is uitgehold, is het fijn dat we als buurtbewoners op elkaar terug kunnen vallen. We doen boodschappen voor elkaar, als er iemand ziek is, komt er altijd wel een bewoner wat eten of een pannetje soep brengen. We hebben ook een paar handige heren in het hof die nooit te beroerd zijn een klusje voor een ander op te knappen, en elke dag ontmoeten we elkaar. Je zit hier nooit verlegen om een praatje.”

Behoefte

Aan de verjaardagstafel op het grasveld beamen de bewoners het verhaal van Toren. “Ik woon hier heel fijn”, zegt een van hen. “Ik had hiervoor een groot huis met vier slaapkamers. Toen ik op de Deining kwam wonen kwam dat vorige huis vrij voor een gezin. Zo werd de broodnodige doorstroming bevorderd. Eigenlijk zouden er veel meer wijkjes voor ouderen zoals op de Deining voor ouderen moeten komen in Almere. Er is veel behoefte aan. Een mooiere oude dag kan ik me niet voorstellen.”

Dolgelukkig

De Deining is ooit ontstaan door een initiatief van woningstichting Goede Stede en een aantal buurtbewoners. Uiteindelijk werden er twintig ouderenwoningen gerealiseerd rondom een hofje. De woningen zijn goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en een warmtepomp en zijn daardoor toekomstbestendig.
Zij er dan helemaal geen wensen meer? “Jawel, ik zou graag een traplift naar de eerste verdieping hebben, maar die krijg ik niet omdat de slaapkamer op de begane grond is”, zegt Toren. “De bovenverdieping is eigenlijk bedoeld als logeerplek. En verder mogen de fietspaden in Haven wel eens aangepakt worden, het is lastig om daar met mijn scootmobiel overheen te rijden door achterstallig onderhoud. Maar joh, mijn woongenot wordt er niet minder van hoor, ik ben hier dolgelukkig.”

Uit de krant