Colette Holter, fractievoorzitter van de VVD, hier in de podcast Politiek Circus van de krant. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Colette Holter, fractievoorzitter van de VVD, hier in de podcast Politiek Circus van de krant. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Nu al keiharde clash ‘nieuwe‘ coalitie en oppositie

Algemeen

‘Hoe serieus neemt de VVD het gebrek aan vertrouwen van kiezers?’

Door Robert Mienstra

ALMERE – De nieuwe coalitie is nog niet gevormd of ze stond al op ramkoers met de ‘nieuwe’ oppositie. Het verwijt aan de formerende partij - de VVD - was dat de coalitievorming in achterkamertjes plaats vindt, dat daardoor de vertrouwensbreuk met de kiezers nog groter wordt en dat de tussenrapportages van informateur Henk Jan Meijer meer dan vaag zijn.

Op de Politieke Markt van afgelopen donderdag voerde Colette Holter van de VVD tijdens het debat over de coalitievorming het woord namens de formerende partijen VVD, SP, D66, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere, CDA en ChristenUnie. De andere coalitiepartijen deden er het zwijgen toe.
Holter vertelde dat er op dit moment aan het coalitieakkoord wordt geschreven en nagedacht wordt over de collegevorming. Over de inhoud daarvan hield ze de lippen stijf op elkaar. Dit tot verontwaardiging van de oppositie. Die stelde dat beloofd was dat ook zij gehoord zou worden. Dat bleek te gaan om twee korte gesprekken in het begin van het proces. Over de inhoud heeft de oppositie geen woord kunnen zeggen.

Buitenspel

“We zitten nu weer in de oppositie tegenover coalitiestand”, stelde Erik Theunissen van de PvdA “terwijl de opzet juist was de afstand tussen de partijen te verkleinen. Ik zie geen stappen die dat voor elkaar krijgen.”
De oppositie vindt dat ze al weken buitenspel staat. “Niemand ziet iets, alles vindt achter gesloten deuren plaats. De gemeenteraad wordt nergens in meegenomen. De stad is daarmee niet gediend”, zei Toon van Dijk van de PVV. “Ik wil weten welke dossiers op tafel liggen.” Daarop kreeg hij geen antwoord.
Brent Hadderingh van Forum voor Democratie sloot zich bij de PVV aan: “Het vertrouwensprobleem met de burgers is groot. Hoe serieus neemt de VVD het gebrek aan vertrouwen van de kiezers?” Ook hier ging Holter niet op in. Het enige dat ze kwijt wilde was: “We zitten midden in het coalitieakkoord, dus het is lastig om wat te zeggen.”

Gedoe

De PVV, Forum voor Democratie, 50plus, BIJ1, GroenLinks, AP/OPA vrezen weer voor een hoop gedoe tussen de ‘nieuwe’ coalitie en de oppositie, een herhaling van zetten van de afgelopen vier jaar. Jaap Steenkamer van GroenLinks deed nog wel een poging de partijen bij elkaar te brengen. “Er is een aantal thema’s waar we nu wel over kunnen praten. Zoals onder meer armoede en het klimaat. Laten we dat toch doen.” Holter zei dat dat het overwegen wel waard was.

Het verst ging Johan de Leeuw van AP/OPA: “Moeten we nu wel doorgaan op deze weg. Nergens in de wet staat dat de grootste partij moet formeren. Ik stel voor dat de VVD geen voortouw meer neemt in dit coalitieproces.” Ook hier kwam geen reactie op.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto