Het is erg druk bij de huisartsen. (Foto: AdobeStock)
Het is erg druk bij de huisartsen. (Foto: AdobeStock)

Actie: Huisartsenpraktijken Zorggroep vrijdag dicht

Algemeen

ALMERE – Volgende week vrijdag zullen alle huisartsenposten van de Zorggroep Almere gesloten zijn. De huisartsen protesteren daarmee tegen de toegenomen werkdruk. Het is onduidelijk hoeveel vrijgevestigde artsen aan de actie meedoen. De druk is zo groot dat de Zorggroep komende weken een zomerrooster moet hanteren.

Door Marcel Beijer

Het duurt soms wel tot twee weken bij huisartsenpraktijken in Almere om een afspraak te maken. Zelfs telefonisch contact zoeken met de assistent is op dit moment een tijdrovende actie. Wie bijvoorbeeld gezondheidscentrum Parkwijk belt krijgt een bandje te horen dat het even kan duren voordat er contact is. Patiënten wordt geadviseerd om eerst zelf informatie over de klacht in te winnen via de website thuisarts.nl of moetiknaardedokter.nl, of een vraag te stellen via mijngezondheid.net.

Druk

“Het is niet zozeer een probleem dat uitsluitend in Almere speelt”, laat een woordvoerder van de Zorggroep weten. “Heel Nederland heeft te maken met een tekort aan personeel, dat geldt ook voor huisartsen, assistentes en dergelijke. Daarbij komt dat landelijk ook het aantal huisartsen afneemt. Voorheen konden we nog een beroep doen aan een pool van waarnemend huisartsen, maar die droogt ook op. ”

Zomerrooster

De Zorggroep stelt daarom een zomerrooster in, waarbij vooral de nadruk komt te liggen op spoedzaken, en niet-spoedeisende gevallen zullen worden uitgesteld. “We hebben bij de Zorggroep achttien praktijken. We doen er alles aan om patiënten zo goed mogelijk te helpen. Huisartsen zullen elkaars werk overnemen.”

Actieweek

Deze week is er een landelijke actieweek waarin huisartsen aandacht vragen voor de druk op hun werk, waardoor de toegankelijkheid van de huisartsenzorg op het spel staat. Vrijdag is er een manifestatie op het Malieveld. De praktijken van de Zorggroep zullen dan gesloten zijn. ‘We laten samen een stevig geluid horen: we willen concrete, afdwingbare afspraken om de drukte te verminderen. In het belang van alle patiënten’, valt op de speciale actiesite huisartseninactie.nl te lezen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto